Kutyák

Miért nem engedi szuka kutyánk magához a kant?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező ninakerkyra

Kérdés

Udvozlom!

Van ket labradorom egy szuka es egy kan. 6 es 5 evesek. A szukat 2 evvel ezelott probaltuk fedeztetni a kannal, de nem jartunk sikerrel mert amikor a kan kozeledik hozza abban a pillanatban le ul vagy le fekszik. Tavaly ugy sikerult a fedeztetes ,hogy a ferjemmel kozos erovel tartottuk a szukat en elol a ferjem hatul.(-: A fedeztetes sikeres volt 53 nap utan kezdodott az elles ami 2 napig tartott .

Ezt nem reszletezem mert borzalmas tortura volt mind neunk mind a kutyanak .11 kiskutya szuletett ebbol 4 halott volt mar szuleteskor 1 a szuletes utan pusztult el par oraval a masik 6 pedig 2 nap alatt pusztult el (sajnos orvosi segitseg nem erkezett az elles alatt , szakkonyvek alapjan en segitettem vilagra 4 kiskutyat) pedig teje volt szoptatta is a kiskutyakat es tisztogatta is oket.(bar nem kimondottan lelkesen) kicsit elkanyarodtam a lenyegtol , elnezest .

Vegul is a kerdes az lenne , hogy miert nem engedi ,hogy a kan befedezze? miert ul vagy fekszik le folyamatosan ? Van ,lehet erre ertelmes magyarazatot talalni? Ossze fugges lehet e a kozott ,hogy kolyok koraban mikor mar ugyan ivarerett volt de meg szabalyok szerint nem lehetett paroztatni -mikor kutya tarsasagba vittuk es a kanok olalkodtak korulotte mindig raszoltunk ,hogy ul! ?? Most megint tuzel es sajnos ugyan azt teszi mint eddig ! Probaljuk akarata ellenere ( helyi ,korfui allatorvos ezt tanacsolta) fedeztetni vagy inkabb Ne? valaszat elore is nagyon szepen koszonom !!

Tisztelettel : Edina Soos Chimariou

Válasz

Kedves Edina!

Kutyáknál a párzás és a kölykezés körüli folyamatok nem olyan magától értetődő módon történnek, ahogy azt sokan elképzelik. Teljesen egészséges szukánál is tapasztalunk olyat, hogy "nem áll meg a kannak".

Az Ön által tapasztalt kölykezés körüli problémák már komolyabbnak tűnnek, így mindenképp egy átfogó szaporodásbiológiai kivizsgálást javasolnék, ha a jovőben szeretnének még kölyköt a szukától.

Vírusfertőzések, hormonháztartásbeli problémák sokszor okozhatnak vetélést, ellés körüli elhullást. Amennyiben tenyésztői szándékuk nem komoly, a mihamarabbi ivartalanítását javasolnám mind a kannak, mind a szukának, mert ezzel pozitívan befolyásolhatjuk időskori egészségüket.

Üdvözlettel, dr. Puskás Gábor

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »