Kutyák

Kutyám nem ugat, egy hangja nincs.. Miért nem ugat?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező DollyNiki

Kérdés

Üdvözlöm!

A 2 éves amerikai staffordshire terrier szuka kutyám nem ugat, egy hangja nincs, esetleg ha macskát lát, és nagyon is barátságos mindenkivel. Az lenne a kérdésem, hogy miért lehet, hogy nem ugat ?

Válasz

Némelyik egyed sokat ugat, némelyik keveset. Az Öné is ugat, ha meglát egy macskát ... Az ugatás mennyisége meghatározó jellemzője lehet egy fajtának. Bármennyire sokat vagy keveset ugat egy kutya, az ugatás a "nyelve". Ez a nyelv a hangok széles skáláján alapszik, a halk nyöszörgésen keresztül, a morgáson át, a közönséges ugatásig, és a farkasokéra emlékeztető üvöltésig. A különböző sajátos helyzetekben a hangadások mindegyike árnyalatnyi eltéréssel hallható. Amennyiben figyelemmel kíséri kutyáját, fokozatosan rá jöhet arra, mit jelentenek a különböző hangok.

A kutya sokféle hangot ad: amikor ingerlik vagy zavarják, morog, amikor beteg, vinnyog, ha megsebesül vagy a farkára lépnek, nyüszít, vadászat közben, vagy ha bezárják, esetleg zenét hall vonít, és váratlan dolgokra csahol. Megelégedettséggel tölti el vajon a kutyát, ha hallja azt a zajt, amit ugatásával kelt? Egyáltalán nem. Számára ugyanolyan jó hecc az ugatás, ha hangszalagjait sebészi úton eltávolítják.

A legtöbb kutya elsősorban olyan helyzetekben ugat, melyekben az éberség-félelem-harciasság kombinációja uralja kedélyállapotát. Az ugatás lehet szinte hangtalan levegő kibocsátás. Az erőteljes ugatás szakadatlan vonítássá alakulhat. Minél inkább agresszívebb, annál tompább, mélyről jövőbb az ugatás, minél inkább fél a kutya, annál magasabb hangú és fültépőbb.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »