Kutyák

Miért nem vemhesül a kutyánk?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező bundy2010

Kérdés

Tisztelt cím!

Van egy 4 éves törzskönyvezett Újfoundlandi szukánk. Nagyon szép, mindenki a csodájára jár. Két éves korában ellett először, minden komplikáció nélkül 8 kiskutyát. Ebből 6 kutyust felnevelt. Azóta 4 alkalommal próbáltuk , hogy újból legyenek kölykei de egyszerúen nem jön össze.

A kan akihez vittük minden alkalommal mesterséges módon sikerült csak a megtermékenyítés, így volt ez az első alkalommal is. Minden alkalommal álterhes lesz,az emlői olyan szinten megduzzadnak, hogy könnyezik belőle a tej is. Egyéb gondokat nem okoz nála.

A kan mellett van egy másik szuka is, nála minden alkalommal összejött ugyanazzal a kannal a dolog. Azt szeretném megtudni, hogy van-e olyan vizsgálat, amivel ki lehetne deríteni, mi baja van a szukánknak, lehet-e neki még kiskutyája vagy nem. Mindenképp el fogjuk vinni orvoshoz, csak érdeklődnénk, hogy valamilyen vizsgálattal ez kimutatható, hogy mi az ok, vagy ezt igazából nem lehet kideríteni orvosilag.

Köszönöm előre is aválaszát.

Zsolt

Válasz

Kedves gazdi,

Érdemes hozzájuk fordulni: http://www.hungarovet.com/?page_id=2077

A kutya nem feltétlenül vemhesül fedeztetéskor. Ideális körülmények szükségesek.

A kutya vemhessége gyakorlatias számítással 58-62 nap.
A szuka petesejtjei leválásukat (ovuláció) követően a petevezetőben még átesnek egy utóérésen (36-48 óra) majd fertilissé válnak és az érett petesejtek kb. 2-3 napig alkalmas a megtermékenyülésre. Ha megtörténik a megtermékenyítés az osztódásnak induló megtermékenyített petesejtek (zygóták) kb. 9-12 napig maradnak a petevezetőben, majd leérnek a méhbe, ahol vemhesség 18. napjáig vándorolnak, igyekeznek egyenletesen elhelyezkedni a méhben, majd a 20-21. nap körül beágyazódnak és kialakulnak a méhlepények. Ez a szakasz az orvos számára egy nehezen vizsgálható része a vemhességnek, nem tudjuk biztosan megállapítani, vajon tényleg vemhesült-e a szuka, a magzat ultrahang-vizsgálattal még nem fedezhető fel és nincs megbízható hormonális vizsgáló módszer sem. A progeszteron- szintnek ilyenkor normálisan igen magasnak kell lennie, ez az a hormon, amelyik a vemhesség fenntartásáért felelős, de ez nem jelenti azt, hogy biztosan vemhes a szuka, hiszen a vemhes és a nem-vemhes szukában gyakorlatilag ugyanazok a hormonális változások játszódnak le. Ugyanakkor a progeszteron- szintnek az élettani szint alá csökkenése nem jó jel , és az állat kezelésre szorul a vehem megtartása érdekében. Az embrió beágyazódásáig, illetve kutyánál kb. a 25-30. napig képesek a magzatok szinte nyomtalanul felszívódni, ezért van a korai vemhesség diagnosztikának óriási jelentősége (24. naptól) hiszen így elkülöníthetőek a meddőségi problémák a korai embrióelhalástól, és ennek a későbbiekben terápiás jelentősége lehet. Gyakorlott szakember a vemhességet kutyában ultrahang-vizsgálattal a 24. naptól nagy biztonsággal diagnosztizálni tudja.

 

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »