Kutyák

Miért rágja az egyik kutyám a másik fülét?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező umonika

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Van két vizslám. Az egyik egy négy és fél éves kan, aki kölyökkora óta nálunk van, mi neveltük. A másik, egy szuka, ő másfél éves körül lehet, de mivel befogadtuk, ezért nem tudjuk pontosan. Nagyon jól kijönnek egymással, teljes harmóniában élnek. A kan kutyánk viszont minden este, már már szertartás szerűen rágja a szuka fülét, aki tűri ezt és úgy néz ki, hogy nem is zavarja a dolog. Ez kb. egy fél órás dolog, aztán, mint akik jól végezték dolgukat, megnyugszanak és egy kosárba fekve alszanak. (családi házban lakunk, de esténként már bent alszanak) Vajon ez a fülrágás miért alakult ki? Még sosem hallottam ilyenről és nem tudok mit kezdeni vele.

Válaszát előre is köszönöm.

Ujhelyi Mónika

Válasz

Több oka is lehet a viselkedésnek:

- agy fajta kedvesség, szeretet gesztus a fajtárs irányába

- kölyök korból megmaradt viselkedési minta, a játékrahívás testbeszédjelek egyike

- a másik irányába mutatott gondoskodó, higienikus, tisztító tevékenység (ez akkor lehet, ha a kutya fülében valamilyen szennyeződés, kezdeti fülbetegség van kialakulóban)

A probléma abból lehet, ha ez túlzott mértékűvé és berögzött rituélévá válik ez az egész, mert sem a szuka kutya nem mutat ellenállást, sem a gazdi (mint falkavezér) nem korlátozza.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »