Kutyák

Mikor lesz ivarérett egy kutya?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező Tina0718

Kérdés

Tisztelt Állatorvos! Egy olyan kérdésem lenne, hogy fiú kutyák kb. hány hónapos kórtól lesznek ivarérettek? Nekünk van egy 3 éves lány kutyánk és most nemrégen fogadtunk be egy 5-6 hónapos kisfiút. A leányzó 1-2 napja tüzelni kezdett, de a fiú semmi jelét nem mutatja, hogy őt érdekli (néha megszagolja és ennyi). Akkor ezek szerint még nem ivarérett? Illetve a következő kérdésem az lenne, hogy, amikor elkezd tüzelni a lány kutya, mikortól lehet vemhes? Válaszát előre is köszönöm! Üdv. Tina

Válasz

Mikor lesz ivarérett egy kutya?

Szukáknál az első tüzelés megjelenése jelzi az ivarérettség kezdetét. Kistestű fajtáknál ez korábban –átlagosan 7-8 hónapos korban, nagytestűeknél később,- átlagosan 9-10 hónapos korban következik be. A tüzelés kb. 17-21 napig tart, a külső nemi szervek duzzanata, véres-savós jellegű váladékozás jellemzi.

Ivarérett szuka kutya

Kanoknál az ivarérettségnek nincsen egyértelmű jele, bekövetkezte kb. megegyezik a szukáknál tapasztalt időpontokkal. A kanokra jellemző párzó mozdulatok megjelenése jól tartott, egészséges kiskutyáknál ennél jóval korábban is megfigyelhető.

Amint tüzel a kutya, foganhat is párzás után.

A kutya ivartalanítása: mikor, és miért kell túlesni rajta?

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »