Kutyák

Ön szerint fajtatiszta ez a képen látható csivava?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Rencsa20

Kérdés

Szeretném a véleményét kérni a fajtatisztaságról. Mag szerint fajtatiszta csivavát mondanak rá?

Válasz

Képről nehéz megmondani, de a fajtatisztaságban csak akkor lehetünk bizonyosak, hogy törzskönyvezett a kutya.

Nekem egy picit nagynak tűnik, de mint mondtam a kép csalóka lehet, de annyi bizonyos, hogy a felnőtt csivava max 0, 5- 3 kg közötti.

Egyéb csivava jellemzők, amikről meg lehet állípítani, hogy fajtatiszta-e a kutya:

A testhossz valamivel nagyobb, mint a marmagasság, azonban kívánatos egy majdnem kvadratikus, jól izmolt zömök test, különösen a kanoknál.
A koponyája almaformájú kell legyen (fajtájának egyéni jellemzõje), a stop nagyon kifejezett, mély és széles, mivel már a fang kezdete fölött ívelt kutaccsal, vagy anélkül. Ö az egyetlen fajta, aki egész életét nyitott kutaccsal élheti le, ez genetikai szemszögbõl végül is egy fejlõdési rendellenesség.
Orr: mérsékelten rövid, minden szín engedélyezett.
Fogazat: ollós, vagy harapófogó harapás. Szigorúan büntetendõ az elõre, vagy hátraharapás, valamint minden más helyzeti rendellenesség! Egyes fogak hiánya megengedett. Már az i.e. 800-as években is elõfordult a foghiány a chihuahuáknál, ezek a hiányok az akkori idõbõl származó álkapocs csontotokon jól láthatók.
Szemek: nagyok és kerek formájúak, de nem kidülledõ, sötéten színezettek. A világos szem engedélyezett, de nem kívánatos.
Fülek: nagyok, felfelé állók a kezdetnél feltûnõen szélesek, az enyhén kerek vége felé fokozatosan elvékonyodik.
Nyak: enyhén ívelt, hossza közepes, vastag, lebernyeg nélküli. Hosszúszõrû változatnál a nyakfodor jelenléte igen kívánatos.
Törzs: tömör, jó felépítéssel, felsõvonal egyenes, alsóvonalon a has kifejezetten felhúzott.
Hát: egyenes, rövid és feszes.
Far: Erõteljes és széles, nem csapott, vagy lejtõs.
Farok: Magasan tûzött, a farktõ vastag, a vége felé elkeskenyedõ. Fontos, hogy a mérsékelten hosszú farkát magasra emelve hordja hajlított vagy félkörformára kerekítetten az ágyékrésszel szembe mutató véggel.
Mellkas: széles és mély, a bordák jól íveltek, tágas, könyékig ér, nem hordó formájú.
Végtagok egyenesek, erõs csontozattal: elsõ lábak függõlegesek, könyök a mellkashoz simul, hátulsó rész jól izmolt, függõlegesek és párhuzamosak. Mancsok nagyon kicsik, oválisak, szétálló, de nem szétterpesztett újjakkal.
Szõrzet: csillogó és puha minõségû, gyenge aljszõrzettel. A rövid változatnál az egész testhez jól simul, gyér szõrzet engedélyezett a gégén és a hason. A nyakon és a farkon valamivel hosszabb. A hosszú változatnál legyen finom, selymes, sima, vagy enyhén hullámos gyenge aljszõrzettel, de nem lehet göndör, vagy felfújt. A fülnél, nyakon, az elülsõ és hátsó végtagok oldalán, a mancsokon és a farkon hosszabb tollakat képez. Szõrzetét könnyû rendben tartani, de rendszeres gondozást igényel. Fürdetés után balzsamozni kell.
Szín: minden szín, minden lehetséges árnyalatban és kombinációban megengedett.
Súly: 0, 5- 3kg, ennél a fajtánál nem a nagyságot, hanem a súlyt veszik figyelembe.
Mozgás: A lépéstávolság hosszú, erõteljes, szabad, ruganyos és aktív. A végtagok hátulról nézve szinte párhuzamosan mozognak. A fejét megerõltetés nélkül magasan hordja, a hát mindig feszes.

Hibák: Minden eltérést a hiba nagyságának megfelelõen kell értékelni. Keskeny fej, hosszú fang, hegyes fülek, rövid nyak, hosszú test, felhúzott vagy nyerges hát, csapott far, keskeny mellkas, lapos bordaívek, rosszul tûzött rövid csavarodó farok, rövid végtagok, elálló könyök, térdizület ficam, lógó fül 3 kiló feletti súly.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »