Kutyák

Milyen hormonok irányítják a kutyákban, macskákban az anyai ösztönöket?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező werehamster

Kérdés

Tisztelt Dr Háziállat állatorvosai! Egy nagyon furcsán hangzó kéréssel szeretnék Önöhöz fordulni. Amatőr író vagyok, tudományos-fantasztikus történeteket, novellákat írok és a legújabb novellám központi témája az állatok. Ehhez kérném segítségüket.

Arra lennék kiváncsi, hogy milyen hormonok irányítják a kutyákban, macskákban az anyai ösztönöket a kölykök születése után. Interneten kerestem már lehetséges válaszokat, de csak az emberi hormonok közül a prolactinról találtam részletes leírást, ami hasonló hatást vált ki, de az mégsem az igazi.

Úgy olvastam, az emberknél az anyai ösztönök nem igazán hormonális jellegűek, hanem tanult és tapasztalt folyamat eredményei, akárcsak a főemlősöknél. Ezért lennék rá kíváncsi, hogy a kutyák és hasonló állatok esetében milyen hormonok jöhetnek szóba, melyek a viselkedésüket befolyásolják ebben az időszakban.

Elég csupán a hormonok neve, azok alapján már tudok kutakodni a könyvtárban vagy az interneten.

Előre is nagyon szépen köszönöm segítségüket!

Üdvözlettel: Juhász Roland

Válasz

Kedves Író Úr! Azt gondolom, így nem lehet a kérdést leegyszerűsíteni. Egyetlen emlős állatban (és az emberben) sem csak a hormonok irányítják az anyai ösztönök működését, sőt, ezeknek az ösztönökhöz legkevésbé a hormonoknak van köze.

A hormonok csak bizonyos folyamatok elindításban, vagy befejezésében játszanak szerepet. A lényeg a génekben van, így az örökletes folyamatokban, az évezredek alatt kialakult és az adott fajba beivódott viselkedésformákban lehet a kérdés nyitja. Azt gondolom, hogy ebben a témában leginkább az etológusok tudnának Önnek segíteni. Javaslom, keresse meg az ELTE Etológiai tanszékét, bizonyára szívesen segítenek Önnek.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »