Kutyák

Mitol pusztult el a labradorunk?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Ágnes

Kérdés

Van egy három éves labrador kutyánk. Egyik napról a másikra nem eszik nem iszik, levert öklendezik és hányingere van de csak nyál jön ki a száján. Előző kutyánk is pontosan ilyen tünetek után elpusztult. A mostani kutyust 3 nap után erővel megitattam és jutalomfalatokat is elfogadott. Kertes házban lakunk és sejtésünk szerint a szomszédunk nem szimpatizál a kutyánkkal. Mérgezésre gyanakszunk. Milyen méreg okoz ilyen tüneteket és mivel lehet gyógyítani?

Válasz

Az ismétlődő hányás, öklendezés, étvágytalanság, elesettség a mérgezésen kívül egyéb betegségek tünete is lehet. Az emésztőszervi megbetegedéseken kívül vírusos betegségek esetében is jelentkezhet ilyen. Persze a legtöbb mérgezés is hányással, hasmenéssel kezdődik. Ezért csupán a hányás (mint tünet) alapján lehetetlenség megmondani, hogy mi van a háttérben. Elengedhetetlen egy alapos állatorvosi vizsgálat, és egy részletes körelőzmény annak érdekében, hogy közelebb kerülhessünk a valódi okhoz. Amennyiben ez nem elegendő, kiegészítő laboratóriumi vizsgálatokra is szükség lesz.

A mérgezéses eseteknél általában az szokott lenni a probléma, hogy ha az állat elhullik, akkor a tetemet eltemetik, elszállíttatják, stb. anélkül, hogy boncolást, toxikológiai vizsgálatot végeznének. Pedig ha felmerül a mérgezés, adott esetben az "idegen kezűség" gyanúja, csak kórboncolás és a méreg kimutatása esetén van keresnivalója a károsultnak. Ugyanígy - kártérítési ügyekben - nagyon fontos, hogy az állattartó a tünetek észlelésekor mielőbb forduljon állatorvoshoz, mert vitás esetben komoly súllyal esik a latba, hogy a károsult mindent megtett-e a "kárenyhítés" érdekében. Ugyanis sokszor felmerül, hogy kellő időben történő kezelés esetén az állat megmenthető lett volna. Tehát mindenekelőtt (az állat érdekében is) azt javaslom, hogy sürgősen mutassák meg az állatot állatorvosnak, és ha netán elpusztul, a kórboncolás lehetőségét (szükségességét) is fontolják meg a további - ismétlődő - esetek elkerülése érdekében.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »