Kutyák

Mopsz kutyám nyelve kilóg. Agyvérzése volt?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező ilonka1000

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!


Nem találok rá, itt a neten, azért írok Önnek levelet. Nemrég vásároltam egy mopsz fajtájú kutyust , aki most 2 éves. Akkor is feltűnt, hogy változóan, de kilóg a nyelve, hol kicsit hol jobban, hol egyáltalán nem. Mókás a kutyus, mégis aki látta, azt mondta, hogy valószínű, agyvérzése volt. Meg vagyok rémülve, ha ez igaz. Mert tenyésztés céljából vettem. És nem tudom, hogy kell-e ezt akkor kezelni? Más tünet nincs, eszik jól érzi magát... Csak nem tudom, most kinek higgyek, mást is mondtak, lusta, melege van..... akkor mit kell tennem?

Köszönöm szépen!
Ilonka

Válasz

Kedves Ilonka!

Ne hagyja magát riogatni! Ha a kutyus egyébként minden tekintetben egészségesnek tűnik, nincsenek más kórosnak is mondható egyéb tünetei, akkor feltehetően nincs illetve nem volt agyvérzése. Nézzük meg, általában mikor lóg a kutya nyelve. Jellemzően akkor, amikor liheg. A kutyáknak ez a párologtatás, vagyis a hőleadás legfőbb, szinte egyetlen lehetősége, mert nem tudnak izzadni. Ezen kívül a nyelv lógását idézheti elő a nyelv izmainak vagy idegeinek sérülése – ekkor viszont nem is tudná rendesen visszahúzni, és az evés sem menne simán.

Elvben okozhatná a nyelv lógását az agy valamilyen elváltozása is (agyvérzés, agydaganat, agyvelő- illetve agyhártyagyulladás, vagy elhalás), de akkor az elváltozás helyétől függően egyéb neurológiai (idegi) tünet is jelentkezne, mint a szemhéjak és a pofa lógása, ferde fejtartás, a szemek kóros mozgása, esetleg kényszermozgás. Erősen fokozódhat a légvételek száma oxigénhiányos állapotban, ami felületes szemlélő számára összetéveszthető a lihegéssel. Ebben az esetben viszont az állat fáradékony, rosszkedvű, bágyadt, tehát rögtön észrevehető, hogy az állat nem egészséges.

Okaként számos fertőző betegség, szívbetegség, mérgezés is szóba jöhet, de a fajta jellege miatt a légcsőszűkület lehetőségét is meg kell említeni. Ezek már állatorvosi vizsgálatot igényelnek.

Tisztelettel: dr. Keleti Zoltán – Állategészségház, Vértesszőlős és Bánhida

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »