Kutyák

Kutyám sokat iszik és sovány

kategória Kutyák
Kérdező soregizsu

Kérdés

Kedves Doktor Ur!

Köszönöm a gyors választ! :) Igen minden az életkorának megfelelö oltást meg kapott a kutyus tenyésztötöl vettük ,mi németországban élünk és mielött a párom ide hozta magyarországrol elvitte állatorvoshoz aki azt mondta hogy minden rendben az oltásokkal és a kutya is egészséges az utolso oltást 03.02. án kapta.

Igazábol jo a kedve de, ahogy felállok ö is rögtön utánam jön most is itt fekszik mellettem és nem nyugodtan veszi a levegöt ,a másik kérdésem az lenne ,hogy nagyon sok vizet iszik és amint ivott kb 10 perc és már pisil is és szerintem nagyon sovány ha nem lene nagy szöre azt lehetne hinni hogy éheztetem,minden csonját érezni, de étvágya az van. Éjszakára már nem hagyok neki vizet igy be sem pisil.

Válasz

Ksdves Gazdi,

sajnos nem tudjuk, hogy mi az amit Ön soknak tart, így csak általánosságban lehet válaszolni.

A fokozott vízfogyasztással (polydipsia) és fokozott vizeletürítéssel (polyuria) járó kórképek száma jelentős. Túlzott vízfogyasztásról általában akkor beszélünk, ha az meghaladja a testtömeg-kilogrammonkénti 100 ml-t, a túlzott vizeletürítés határa pedig kilogrammonként napi 50 ml. Fontos hangsúlyozni, hogy nem feltétlenül betegség miatt iszik többet, illetve ürít többet kutyánk. Izgalomban, stresszes állapotban, akár ivarzáskor megnőhet a vízfogyasztás és a vizeletürítés. Bizonyos gyógyszerek szedésekor (szteroid készítmények, vízhajtók) szintén ezt tapasztalhatjuk. Számos betegség van azonban, amelyeknek a polydipsia és a polyuria a két legfőbb tünete. Ilyen lehet egy májbetegség, az idült veseelégtelenség (idős kutyáknál - tehát ez Önöknél gyakorlatilag kizárva), cukorbetegség, pajzsmirigy- vagy mellékvesekéreg betegsége, nőstény kutyánál a gennyes méhgyulladás is.

Ha aggódik, érdemes felkeresni az állatorvosukat.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »