Kutyák

11 éves német juhászkutya prosztata problémákkal küzd.

kategória Kutyák
Jelleg Öregedés
Kérdező Ildike09

Kérdés

Kedves Szakértő!

11 éves németjuhász keverék kutyámnál 2011. februárjában kezdődtek a vizelési problémák. prosztata nagyobbodást állapítottak meg (ultrahang nélkül), amit kezdetben 6, később 5, 4 havonta depo-promone-val kezeltek, majd pár napja, az injekció beadása után alig három hónappal újra jelentkeztek a problémák.

A helyi állatorvosunk azt mondta, hogy még nem indokolt a depo-promone, (kérésemre) megvizsgálta, hogy talán felfázott. Antibiotikumot kapott, éjjelre rosszabbul volt, nem pisilt semmit. ezután mentünk állatklinikára, újabb antibiotikum, meg végre! beutaló hasi ultrahangra, tehát még egy napi szenvedés a vizeléssel. az ultrahang alatt kiderült, hogy prosztata rendben, viszont lép tumora van, a vizelési problémája pedig idegi eredetű, amit eddig nem is nagyon feltételeztek, ugyanis a hátsó lába, csípője romlott, romlik folyamatosan. kapja tovább a depo-promone-t, és egyéb kiegészítőket. a kérdésem viszont az, hogy meg lehet e műteni idős kutyusomat, hogy kibír e egy nagyobb műtétet, mert úgy láttam hogy egy lép műtét elég nagy!! Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Hogy az állat műthető-e, ezt a műtét előtti alapos klinikai vizsgálattal, és vérvizsgálattal elég biztonsággal el lehet dönteni. Természetesen minden műtétnek van kockázata, amivel kalkulálni kell. (Ahogy szokták mondani: egy foghúzásba is bele lehet halni.) A lép eltávolítása manapság nem ördöngösség. Ráadásul a tumoros lép könnyen sérül, reped, ami komoly vérzést (akár belső elvérzést) okozhat. Tehát én a műtét mellett lennék hasonló esetben.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »