Kutyák

Német juhászkutyánk vizelettartási problémáival küzdünk...

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Nani

Kérdés

Kedves Háziállat.hu csapat!

Van egy 11 éves németjuhász kutyusa a szüleimnek. 2 évvel ezelőtt ivartalanítatták és rá egy kb fél évre vizelettartási gondjai lettek. Hívták az állatdokit, aki Incurin-t javasolt és egy havi adagot hagyott ott belőle szüleimnél. Ők azt becsülettel be is adták, a kutyusnak bár nem múltak el a vizelettartási gondjai, de némileg csökkent a szivárgó vizelete. Miután a szer elfogyott, újra előjött a baj, szüleim újabb adag gyógyszert kértek, amitől megint enyhült kissé a dolog.

Ezt még egyszer végigcsinálták, majd azóta nem szedett semmit. Az idén nyáron a kutyus egy csúnya fertőzést is kapott a hátán valószínűleg attól, hogy a bőre a pisi miatt folyton fel volt ázva. Akkor az állatorvos leborotválta a szőrét a fertőzött helyen, fertőtlenítő lemosót és krémeket kapott, így a fertőzés elmúlt. Az egész közben eltelt 1,5 év és a kutyus még mindig küszködik a vizelettartási gondokkal. A múlt hétvégén azt vettük észre, hogy a kutyus nem igen eszik, viszont sokat iszik és a vizelettartási gondja még tovább romlott.

Úgy döntöttem, nem nézem tovább tétlenül a dolgokat és felhívtam egy másik állatorvost a hét elején, hogy nézzen rá a kutyára, hátha ő rendbe tudja tenni. Kérte, h mielőtt bármit teszünk, mérjem le a kutya súlyát és, hogy mennyit iszik 24 óra alatt. Lemértem, hétfőről keddre 3 litert ivott meg és 40 kilós.

Azt mondta, kétszer annyit iszik, mint kéne, így vigyem be szerdán vérvételre és vizeletvizsgálatra. Azonban szüleim nem értek rá szerdán, se csütörtökön levinni a városba a kutyust, így péntekre beszéltem meg az állatorvossal, hogy akkor tudunk menni. Közben csütörtök délután észrevettük a kutyán, hogy a nyaka elkezdett bedagadni a bal füle mögött. Kemény, jó tenyérnyi nagyságú dudor nőtt oda, ami le is van tapadva. Pénteken, mikor levittük a kutyust az állatorvos azt mondta, hogy vagy nyálmirigy-gyulladása van, vagy pedig daganata. Adott neki Synulox, illetve Ketofen injekciót és azt mondta, ezek le kell hogy húzzák a gyulladást, ha az van neki. Ha mégsem húznák le, akkor más a baj. Kaptam még Synulox és Previcox tablettát is, hogy adjam a kutyának néhány napon át.

Megmérték a kutya lázát, 39,5 fok volt, így a pisilős dologra azt mondta az orvos, hogy nem tudni, hogy a nyaka miatt vagy más miatt van gyulladás a szervezetében, ezért hétfőn vigyem vissza egy vér és vizeletvételre és akkor azt keddre kielemzik. Ha kiderül, hogy a hasában van gyulladás, akkor lehet, hogy amiatt van a pisiproblémája, de így hogy közbejött a nyaka is, lehet, hogy emiatt lázas. Ma reggelre (szombat) a kutyus fejének bal oldala teljesen beödémásodott. A kemény rész továbbra is megvan és az orra hegyéig ödémás lett a pofa része is. A szemén alig lát ki. Újra hívtam az orvost, aki kijött és adott a kutyának egy újabb injekcót (sajnos nem tudom, hogy mit).

Azt mondta, ez még erősebb gyulladáscsökkentő és ettől vasárnap reggelre apadnia kell a gyulladásának. Ha mégsem, akkor sajnos daganat lesz és akkor altatni kell a kutyust, mert ekkora daganatot 11 éves kutyánál nem igen van értelme operálni. Így aztán ott állunk, hogy a pisilős dolog kicsit háttérbe is szorult és most várjuk a csodát, hogy holnap reggelre a kutyus jobban legyen. Az egész család fél, hogy mi lesz vele. Nem tudom, hogy felödémásodhatott-e esetleg a beadott gyógyszerektől szegény kutya feje és azt sem, hogy összefügghet-e a nyaka és a pisilős problémája, vagy két külön dologról van szó. Az elmúlt 2 napban 20 ezer Ft-ot költöttünk a kutyára, de csak egyre több a baj. Mit tehetünk? Ha tényleg nem múlik a duzzanat reggelre, akkor valóban semmit sem tehetünk?

Várom válaszukat Köszönettel, Gelencsér Anna

Válasz

A vizelettartási probléma és a bal fül mögötti duzzanat két külön probléma. Tudni kellene hogy kapott-e injekciót korábban a bal fül mögötti területre,ahol a duzzanat kialakult? A kialakult lázból gyulladásos eredetre lehet következtetni,a nyakon egyoldali daganat képződés amúgy is meglehetősen ritka. Megfelelő antibiotikum és gyulladásgátló kezelés hatására a duzzanat leapadhat, de nem biztos hogy már 1 nap alatt, A vizele csepegést Propalin szirup segítségével elég jó hatásfokkal meg lehet szüntetni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »