Kutyák

Pulink agresszívan viselkedik

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező RingoStarr

Kérdés

Üdvözletem!

Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy a puli kutyánk sajnos időnként agresszívan viselkedik. Ez akkor szokott előfordulni, amikor a nagymamám vagy édesanyám nincs otthon és ilyenkor rendszerint ha tud kiszökik. Amikor pedig próbálom vissza csalogatni agreszívan morog rám de támadni nem támadott még meg senkit szerencsére. Viszont eléggé félelmetes látvány. Bárki látogat meg minket félünk, hogy nehogy neki támadjon. Szerencsére ez nem sűrűn fordult elő, de sajnos volt rá példa. Ilyenkor is szintén úgy viselkedik, ahogy a fentikeben már említettem. Ön szerint mi a teendő? Ez esetben mit lehet tenni? Nem szeretnénk, hogy bárkit is megtámadjon.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Rostás Árpád

Válasz

A kutyákban az agresszió a fajra jellemző, valamilyen ingerhatás következtében kiváltódó, fenyegető és támadó, de természetes viselkedésforma. Nagyon sok ember az agresszív jelzővel fejezi ki az állat viselkedésformáját már akkor is, ha a kutya morog, vicsorít vagy ugat. Ezzel szemben a tapasztalt kutyatartók és kinológiai szakemberek csak akkor nevezik agresszívnak a kutyát, ha az valakit szándékosan támadott, űzött és megsebesített.


Agresszió emberrel szemben
Kiváltó okok:

- szinte kizárólag félelmi alapú;

- kommunikációs problémák, félreértések;

- a kutya nem megfelelően szocializált;

- a kutya túlzott mértékű érzékenysége.


Az agresszív kutya kezelési lehetőségei
Varázsszer vagy csodamódszer nincs, mert az agresszió ellen nincs teljes és tökéletes végeredményt adó gyógymód. Az agresszivitásban megmutatkozó, berögződött megszokást csak nagyon nehezen és lassan lehet kitörölni az állat viselkedésrepertoárjából. Sok esetben még gyakori visszaesések is nehezítik a folyamatot, amikor az agresszív megnyilvánulást esetleges pótolandó másik cselekvés nem hozza meg számára a kívánt eredményt. Talán egyetlen más viselkedési problémára sem igaz annyira, mint az agresszivitásra, hogy csak a kutya egyéni helyzetére és körülményeire szabott tréning és terápiaprogram hozhat igazán jó eredményt.


A szóba jöhető módszerek egy kutya agresszív megnyilvánulásainak csökkentésére:

- tréning a klasszikus és operatív módszerek kombinációjával;

- deszenzibilizálás;

- ellenkondicionálás;

- klikkertréning;

- gyógyszeres kezelés;

- Bach-virágterápia

;- homeopatikus szerek;

- sterilizálás/kasztráció;

- ASP (antistressz-program);

- a kutya fizikai és szellemi igényeinek tökéletes kielégítése.


A különféle szervi megbetegedések, belső fájdalmak erősen befolyásolják a kutya központi idegrendszerét, ennek következtében viselkedési változásokat, sok esetben növekvő agresszivitást válthatnak ki a kutyában. Ezért fontos, hogy mielőtt az agresszivitás kezelésének módját a gazdi eldönti, alapos állatorvosi ellenőrzést végeztessen a kutyán.

AKI SEGÍTHET:
Stefan Siman állatterapeuta, kutyatréner

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »