Kutyák

2,5 éves pekingi palotakutyám megállapítottan refluxos és táplálékintoleranciás

kategória Kutyák
Kérdező chilicica65

Kérdés

Üdv!

2,5 éves pekingi palotakutyám megállapítottan refluxos és táplálékintoleranciás /hogy mire, azt nem tudni pontosan/. Már minden lehetséges etetési módot kipróbáltam, szedte a felírt gyógyszereket sokáig, de nem igazán használtak. Kapott gyógytápokat, kapott Naturavetal tápokat, amitől bő fél évig tünetmentes is volt, de akkor meg a székletével és a bűzmirigyeivel volt folyamatos gond, de aztán ez mellett a táp mellett is előjöttek a nyeldeklések, és a savas hányás /igaz, nem túl gyakran hány, de nagyon gyakran nyeldekel.../. Bármit adok neki - figyelek az összetevőkre, gyümölcsös, sőt immár gyógynövényes tápot nem kap - beleértve a gyógytápokat is, nem javul a kutya. Milyen lehetőségem van még a segítségre?

Köszönettel: Sz. Erika

Válasz

Kedves Tulajdonos!

A leírt esetismertetésből úgy gondolom, két problémakörrel állunk szemben, melyek nem feltétlenül állnak összefüggésben. Az első, a kérdésben is inkább részletezett probléma a nyeldeklés, hányás, regurgitáció. A kutyus kórelőzményének leírásából nem derül ki, hogy milyen diagnosztikai módszerrel került megállapításra a reflux diagnózisa. Refluxnak a béltartalom retrográd, azaz a megszokottal ellentétes irányba történő mozgását nevezzük. Leggyakrabban a gyomorból kerül béltartalom és gyomorsav a nyelőcsőbe, ami kimarhatja azt, ennek megoldása elsősorban a kombinált gyógyszeres terápia. A leírt tüneteket számos emésztő szervrendszert, elsősorban a nyelőcsövet,illetve gyomrot érintő elváltozás okozhatja.

Kutyáknál előforduló kórkép az ún. megaoesophagus, tehát a nyelőcső kóros kitágulása, melynek tipikus tünete lehet az evés utáni öklendezés, a nehéz nyelés, a regurgitácó, hányás. Amennyiben felmerül a nyelőcső-tágulat lehetősége, első és legfontosabb lépésként a kutyát etessük magasról (pl. helyezzük az etetőtálat egy székre), és lehetőleg több, kisebb adagban.A megaoesophagus diagnózisához megfelelő kontrasztanyaggal kiegészített röntgenfelvétel készítése szükséges. Kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal a gyomor-bélrendszert érintő egyéb elváltozások és motilitászavarok is kimutathatóak, így mindenképpen javasolnám a vizsgálat elvégzését. További segítséget nyújthat a pontos diagnózis felállításához a hasi ultrahangos vizsgálat kivitelezése is. Elsősorban kistestű kutyákban leírt, hogy üres gyomor esetén a felhalmozódó epe és gyomorsav kimaródást, és ezzel emésztőszervi panaszokat okozhat. Ennek terápiája szintén a többszöri, kisebb adagokban történő etetés. A második problémakör a kérdésben megfogalmazott "táplálékintolerancia". Sajnos egyáltalán nem esik szó a kórelőzményben arról, hogy ez pontosan hogyan nyilvánul meg a kutyusnál, illetve hogyan jutottak erre a diagnózisra. Kutyáknál beszélhetünk az ún.

AFR (adverse food reaction, tehát a táplálék által okozott kóros reakció) kórképről, ebbe mind a ritka, valódi táplálékintolerancia (elsősorban emésztőszervi tünetekkel), mind a táplálékallergia (elsősorban bőrtünetekkel) beletartozik. Ilyen esetben a diagnózist eliminációs diéta segítségével állíthatjuk fel. Ennek lényege, hogy a kutyust legalább 6 hétig olyan hypoallergén táppal etetjük, mely a fehérjét olyan kis összetevőire lebontva tartalmazza, hogy arra nem alakulhat ki allergiás reakció. Másik megoldás lehet még olyan táp etetése amelynek fehérjetartalmával eddig biztos nem találkozott az állat (különleges hústartalmú tápok: strucc, ló, stb.). Mindenképpen javasolnám, hogy szuperprémium minőségű állatorvosi száraztápot próbáljanak ki a kutyusnál, minden kiegészítő táplálék (jutalomfalat, esetleg asztali maradék) elhagyása mellett, többszöri kis adagra bontva! Gyógyulást kívánva, Dr. Császár Júlia Judit

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »