Kutyák

Mitől ennyire büdös a kutyám?

kategória Kutyák
Kérdező Ditta

Kérdés

Tisztelt Szaki! Van egy schnauzer keverék kutyusunk. Nem tudjuk mi történhetett vele, mert nagyon erős szaga lett a bundájának. Fürdetés után is megmaradt az az erős kutyaszag. Családi házban lakunk, a szomszédok miatt többségében megkötve kell tartani a kutyát. Mi baja lehet ? Mit tegyünk, hogy megszűnjön ez a probléma? Már érdeklődtem állatorvosnál, de azt mondta a Doki, hogy nem lehet "macskaszaga" egy kutyának. Eddig nem volt ilyen büdi szegény blöki. Válaszát köszönöm.


Válasz

Üdvözlöm! Ilyenkor, a tavasz előjeleként felerősödik a nemi ösztön, a szukák ivarzásba lendülnek, a kanok pedig megpróbálják egymást túllicitálva jelezni a dominanciájukat. Így az ivarzással kapcsolaatos, illetve a bűzmirigy által termelt szagok intenzívebbek lesznek, a bűzmirigy esetnként telítődhet és a pangás miatt abban gyulladásos folyamatok is elindulhatnak. Másrészt viszont a megkötve tartott kutyák körül a talaj még fagyottan is beissza a tél folyamán ürített vizelet és bélsár nedveit, és az olvadással egyidőben ez időnként brutális szag formájában jelentkezhet, de enyhébb szag esetén is a továbbra is ott tartozkodó kutya onnan pillanatok alatt ismételten felveszi, fürösztés ide vagy oda.

Tehát a megkötött kutya által használt területen érdemes legalább 5-10 cm vastagságban egy talajcsere, ezzel egyidőben a kutya ismételt fürdetése, bűzmirigy, bőr és hallójárat gondos átvizsgálása, esetleg állatorvos bevonásával (telefonon és interneten nehéz kutyát vizsgálni!), és már minimális elváltozás esetén is indokolt azok azonnali kezelése. A kereskedelmi forgalomban kapható "szagelvevő" porok és tabletták alkalmazását csak kiegészítő kezelésként javaslom (eredményességük ebben az esetben is megkérdőjelezhetőek), mert ha esetleg mégis hatékonynak bizonyulnak, akkor elnyomják a korai tüneteket, késleltetik az oki kezelést. Tisztelettel: dr. Keleti Zoltán - Állategészségház, Vértesszőlős

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »