Kutyák

Mivel kezeljem a kutyám csirkehúsra való allergiáját?

kategória Kutyák
Kérdező Xennacska

Kérdés

Tisztelt Dr. Kopócsi Andrea! Két éves kan shi-tzu kutyám allergiás lett, elvileg a csirkére, de ezt nem tudjuk biztosan, mivel nincs meg az anyagi keretem egy vérvizsgálathoz. Nem szereti a tápot, de a royal canin hipoallergén tápját kapja már több mint két hete, ezt persze az orvosunk javaslatára, tudom, hogy hat-nyolc hét a kiürülési idő, de kapott injekciót is, hogy kibírja ezt az időszakot az allergiás tünetek nélkül. Sajnos ez már megint nem vált be, egy hetet bírt vakarózás nélkül és újra visszatértek a piros foltok is. Szegénykémnek már nagyon kihullt a szőrzete, igaz erre lupoderm olajat adok neki, de sajnos ez sem használ neki igazán, míg vakarja magát és kitépi a szőrét. Most ez a vakarózás annyira elfajult, hogy tele van sebbel is és orvoshoz újra nem tudom vinni, mert ha már hozzáérünk az fáj neki, így felrakni sem tudnám a vizsgáló asztalra. Lehetne valamilyen antibiotikumot neki adni, vagy valami hasonlót, hogy megszűntessük ezeket a tüneteket és, hogy milyen ételt adhatnék neki, mert a tápot már nem eszi és nagyon le van soványodva. Most főtt rizst adok neki, hátha azzal kicsit visszahízna. Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Köszönettel: Henriett

Válasz

Kedves Henriett! A viszketéssel járó bőrpanaszok hátterében nagyon sokféle ok húzódhat meg! - Lehet allergia. - De az is lehet, hogy a szervezet méreganyagokkal terhelt. Ilyenkor a test a bőrt szelepként használja, - toxinokat választ ki, amelyeket a májnak ill. a vesének kellene, de azok már túlterheltek. - Táplálási hibák is állhatnak a háttérben, aminek következtében krónikus bélműködési-zavarról lehet szó, melyet a kész- és konzerv ételek túl nagy aránya okoz a táplálkozásban. Nyers kosztra való átállás már fél gyógyulást jelenthet. - A következő ok lehet például az is, hogy megtelt a bűzmirigye, és nem tud kiürülni. Ez esetben el kell vinni az állatorvoshoz, aki kinyomja a bűzmirigyét, eltávolítja a felhalmozódott váladékot, és egy-két napon belül megszűnik a tünet.

- Oka lehet bolhaallergia is. Ezt is az állatorvos tudja megállapítani, hogy ténylegesen erről van-e szó, és ha igen, megadja a szükséges kezelést, és rövid időn belül tünetmentes lesz a kutya. Tehát nagyon szerteágazóak lehetnek az okok, és akkor még az esetleges lelki háttérről nem is beszéltem. Minden ilyen és hasonló esetben ezért azt tudom csak javasolni, hogy feltétlenül szükség van egy alapos kivizsgálásra, a lehetséges okok felderítésére, az előzményeknek, az állat körülményeinek és tüneteinek a megismerésére. Ehhez azonban mindenképpen fel kell keresnie egy homeopata állatorvost, aki egy fizikális vizsgálat és egy részletes beszélgetés után tudja eldönteni, mely szerre / szerekre van kedvencének szüksége, mely(ek) az egyedileg a legmegfelelőbb(ek) a számára a gyógyuláshoz. Ha szeretné, én is szívesen segítek. Ez esetben, kérem, hívjon időpont-egyeztetés végett a következő számon: 06 (20) 928-4425. Mielőbbi gyógyulást kívánok kedvencének: Andrea.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »