Kutyák

Shih-tzu kiskutyám alig akar enni. Otthagyja a kutyatápot is...

kategória Kutyák
Kérdező zsuzsi87

Kérdés

Üdvözlöm, 4 hónapos kis Shih-tzu kiskutyám alig akar enni! Nincs semmi baja. Kiteszem neki a kutyakonzervet és nem eszi! Pedigree, Darling Junior, egyiket sem eszi már, eddig ette mikor kisebb volt, napi 3-4 szer is! Lehet már megunta? A száraz kaját meg megeszi! MEg a házi kosztot is, májkrém, sonka, bármit amit adunk neki, de legjobban a kezünkből eszik! Elég vékonyka! Tudna ajánlani valami laktatósabb házi kaját amit meg is eszik? És ennek a fajta kutyusnak mit lehet adni még enni? Köszönöm!

Válasz

Kedves Gazdi! Kutyusa, ha biztosan nem beteg  - ugyanis a betegség egyik jele az étvágytalanság - akkor sokan csak azt mondanák, szimplán válogatós. Bár a válogatósság egy - számomra - nem létező fogalom. Amennyiben kutyáját egy legalább prémium (tehát tényleg teljes értékű) táppal kívánja etetni (Pedigree, Darling Junior - ezek egyike sem prémim minőségű táp), a következetesség mindig meghozza a gyümölcsét. Azaz, ha nem eszi meg, a következő etetésig nem kap semmit, majd újra a tápot. Mindezt addig csináljuk míg meg nem eszi. Természetesen, ha beteg az állatunk és azért nem eszik, az állatorvosi vizsgálat elengedhetetlen.

Hányszor kell egy nap ennie a kutyusnak? Mennyit adjunk a kicsinek enni?
Amikor hozzánk kerül a picúr, a tenyésztő javaslatát meghallgatva, minél többször etessük meg a kutyát. Ne adjunk sokat neki, 10 percig hagyjuk előtte az eledelt majd vegyük el tőle, még nem tudja mennyi az elegendő számára. A kezdeti, napi 4-5 etetést 3-szori etetés válthatja fel, majd 18 hónapos korától a napi 1, de inkább kétszeri kevesebb táplálék elegendő számára.

Házi koszt etetése
A házi koszt etetés hozzáértést, szakértelmet (és persze sok munkát) igényel. Sajnos még kellő szakértelemmel sem mindig sikerül megfelelő minőségű, összetételű eleséget összeállítani, mert a felhasználásra kerülő alapanyagok beltartalmi értéke változó. Ilyenkor elkerülhetetlen a különböző kiegészítők (ásványi anyagok, vitaminok) megfelelő adagolása.

Fentiekre tekintettel valójában nem lehet eme fórumon egyszerű és nagyszerű receptúrát ajánlani, hiszen könyvtárnyi irodalma van a "mit és hogyan etessünk" témának.

Nemrég megjelent egy igen hasznos, közérthető, olvasmányos szakkönyv, amely igen hasznos segítője lehet azoknak, akik mélyebben érdeklődnek a kutyák táplálása iránt, és a házi koszt etetéssel kapcsolatban is értékes tanácsokkal szolgál.

A könyv szerzője: dr. Fodor Kinga, címe: Mit egyen a kutyám?

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »