Kutyák

Shih-tzu szembetegsége

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező vicky011

Kérdés

A kutyusom (shi-tzu) bal pofája feldagadt és nagyon aggódom, hogy esetleg kifolyik a szeme mert már hallottam ilyesmiről. Mi a teendő ilyenkor?

Válasz

Kedves Vicky!

 

Ilyenkor állatorvoshoz kell rohanni, minél hamarabb!!!

Többféle szembetegség is lehet!


SZEMBETEGSÉGEK

PRA (Progressive Retinal Atrophy)

A kifejezésben már benne rejlik, hogy ez a betegség progresszív, vagyis gyorsan halad előre, és rövid idő alatt teljes vaksághoz vezet. A kifejezés némileg szinonim a retina degenerációval, ugyanis a folyamat a fotoreceptor sejtek elhalásával, rendellenes fejlődésével jár. Ez a betegség is örökletes, autoszómális recesszíven öröklődik. A szemfenéki képre jellemző a retina ereinek elvékonyodása, rendellenes pigmentáció, a tapetum lucidum hyperreflektivitása. Terápiára nincs mód, viszont elektroretinográfiával (ERG) jól szűrhető már 6-8 hetes kortól. Ez egy olyan eljárás, amelynek során a fotoreceptoroknak különböző fényingerekre adott elektromos aktivitása mérhető. Fiatal korban ugyanis nagyon gyakran még nincs látható szemfenéki elváltozás, viszont az elektroretinogram már tükrözi a csapok és pálcikák degenerációját, funkciócsökkenését. Egyelőre csak ír szetterekben lehetséges a betegség DNS-alapú szűrése. E két szűrési módnak köszönhetően a betegség már egész fiatal korban megállapítható, amely egyben a megelőzést is szolgálja azáltal, hogy mentes, nem hordozó állatokat tudunk továbbtenyészteni.


RD (Retina Dysplasia)

A retina diszplázia az ideghártya rendellenes fejlődését jelenti. A betegség genetikai mutáció következménye, de kifejlődhet toxikus, fizikai, kémiai, táplálkozási tényezők és fertőzések hatására is, ha az az embrionális élet folyamán történik. Az ideghártya rendellenes fejlődése azt jelenti, hogy a retinában lévő idegsejtek és gliasejtek nem differenciálódnak és osztódnak rendesen. A szemfenéki képen jellegzetes szürke sávok, ráncok látszanak. Ezek lehetnek körülírtak, de lehetnek az egész szemfenékre kiterjedőek. Súlyos esetben a retina le is válhat. Egyes esetekben ez a betegség más betegségekkel együtt pl. csontbetegségekkel együtt is öröklődhet (elsősorban labrador retrieverekben figyelték meg). A betegség ophtalmoscopos vizsgálattal diagnosztizálható. A jellegzetes szürke, féregszerű csíkok láthatók a retina fényvisszaverő és nem visszaverő részén is. Fontos az 1 évesnél idősebb állat vizsgálata, mert ilyen szürke sávozottság a retina fejlődésének korai stádiumában, egészséges kutyán is megfigyelhető, amelyek aztán később ellaposodnak és eltűnnek, míg a diszplázia az egész élet folyamán megmarad. Sajnos ez a betegség is gyógyíthatatlan, csak a megelőzésre van mód szelektív tenyésztéssel és rendszeres szűréssel.

Szürkehályog - Cataracta

Az elnevezés a lencse elhomályosodását jelenti, amely számos okból bekövetkezhet. A folyamat nem tévesztendő össze az időskori lencse sclerosissal, melynek során a lencse szintén elhomályosul, de ez majdnem minden idős kutyánál megfigyelhető. A szürkehályognak sokféle csoportosítása létezik. A cataracta lehet elsődleges, ami azt jelenti, hogy veleszületett lencse diszplázia miatt vagy örökletes módon alakul ki, vagy lehet másodlagos, ami azt jelenti, hogy más betegségekhez társulóan, toxikus, kémiai, traumás, parazitás, egyéb ok miatt alakul ki. Be lehet sorolni kialakulása, helyeződése, kiterjedése alapján. Megállapítása könnyű, egyszerű ophtalmoscopos vizsgálattal lehetséges pupillatágítás mellett. Sokszor fontos a kialakulás okának ismerete is a terápia szempontjából. Az örökletes cataractával bíró állatokat a tenyésztésből ki kell zárni.

PHTVL (Persistent Hyperplastic Tunica Vasculosa Lentis)

A betegség elnevezése arra utal, hogy a szem fejlődése során a lencse vérellátását biztosító erek a későbbi élet folyamán is fennmaradnak, nem sorvadnak el. Ez a betegség gyakran együtt jelentkezik egy másik betegséggel- a PHPV-vel (Persistent Hyperplastic Primary Vitreous), amely az üvegtest hasonló elváltozására utal. Ezek a betegségek is veleszületett elváltozások, melyek mindkét szemben megjelennek. Több kutyafajtára jellemző, így a golden retrieverekre is, de főként dobermannokban, dobermann pincherekben és bullterrierekben írták le (sőt emberekben is leírták ezt a betegséget). A betegségnek hat fázisát különböztetik meg, ebből az első a legenyhébb, a hatodik fokozat a legsúlyosabb fázist jelöli, mely teljes lencsehomállyal és vaksággal jár. Az elváltozás már egész fiatal korban szűrhető, réslámpás vizsgálattal, melynek során a lencse mögött enyhébb esetben csak egy pigmentált folt, előrehaladottabb esetben vascularizált szürke membrán húzódik.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »