Kutyák

Spánielem nehezen vesz levegőt..

kategória Kutyák
Kérdező Rencsa28

Kérdés

Kedves Doktor Nő/Úr!

8 és fél éves amerikai cocker spániel kan kutyámmal kapcsolatban szeretném kérni a segítségét. Néhány hete igencsak nehezére esik a levegőt venni, ez tegnap odáig fajult, hogy bevittük az állatkórházba. Szaporán, zihálva, hörögve vette a levegőt, mire beértünk, be is lázasodott és már a nyelve is belilult.

Ezen kívül teljesen felpuffadt, az állatorvos arra gyanakodott, hogy folyadék van a hasüregében, de az ultrahang során ezt kizártuk. Kapott infúziót, néhány oltást, illetve hidegvizes borogatással sikerült levinni a lázát. Azóta nyugodtabb (szinte sokkos állapotban volt), de a szapora, hangos levegővétel megmaradt.

Idén febr-ban ivartalaníttattuk a kutyust, azóta óriási étvégya van, hízott is. Ezenkívül rengeteget iszik. Ez utóbbi már a műtétkor is probléma volt, csináltattunk teljes vérképet, de az nem mutatott ki semmi rendelleneset. A kezelő állatorvos teljes életmódváltást javasolt, vettem neki light tápot, mert legalább 2-3 kg-tól meg kellene szabadulnia.

Az állatorvos azt javasolja, hogy ha ezt sikerül elérni, utána lenne érdemes további vizsgálatokat végezni, hogy  esetleg szervi baj áll-e a tünetek mögött. Tegnap különböző kutyabetegségekkel foglalkozó oldalakat olvasgattam, és azok alapján elképzelhetőnek tartom, h valamilyen szívbetegsége lehet a kutyámnak. (Erre utalhat a nehezített légzés, helyenként sötétebb bőr. A különbség annyi, h az én kutyám nem köhög és a fogínye sem lilás.) Én is indokoltnak látom a testsúlycsökkentést, viszont amíg azt sikerül elérni, addig is szeretnék mindent megtenni, hogy a kutya életét megkönnyítsem.

Ráadásul itt a kánikula és nem tudom, h a gyakori fürdetés elég lesz-e ahhoz, hogy gond nélkül kibírja. (A kutyát egyébként kertben tartjuk, melegben fedett teraszon, hűvös helyen van.) Megjegyezném még, hogy a kutya meglehetősen ideges típus, ritkán (max havonta 1-2 alkalommal 5-6 perces epilepsziás rohama is van.) Az állatorvos szerint ez is közrejátszhat a nehéz légzés kialakulásában. (Mivel a rohamok viszonylag ritkán fordulnak elő, eddig nem láttuk indokoltnak a gyógyszeres kezelést.)

Abban szeretném a tanácsát kérni, hogy Ön szerint, a felsorolt tünetek figyelembevételével szabad-e várni a további kivizsgálásokkal, vagy mihamarabb kerítsünk sort ezekre?

Vagy akár már a diéta is eredményre vezethet?

Az agyik fórumon olvastam, hogy ilyenkor érdemes a kutyával macskagyökér teát itatni, mert az nyugtató hatással lehet rá. Illetve sokan ajánlanak homeopátiás szereket is. Mit tanácsol?

Köszönöm válaszát előre is!

Válasz

Kedves Gazdi!

Az Ön által leírt tünetek alapján feltétlenül indokoltnak látok egy alapos, mindenre kiterjedő kivizsgálást, hogy minél hamarabb kiderülhessen, mi áll kedvence nehézlégzésének a hátterében. Ugyanis minél hamarabb fény derül a problémára, annál hamarabb lehet elkezdeni a gyógykezelését. Ha homeopátiás terápiát szeretne a kutyusnak, ahhoz fel kell, hogy keressen egy homeopata állatorvost, miután megtörtént a kivizsgálás. Ha szeretné, én is szívesen segítek: 06 (20) 928-4425.

Mielőbbi jobbulást kívánok kedvencének:

Dr. Kopócsi Andrea

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »