Kutyák

Hányszor kell ivartalaníttatni a kutyánkat?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező 83Cristina
Szakember Fekete Balázs dr.

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Van pár kutyánk, kan és szuka is. Az egyik tavaly tüzelt először, régen ezzel nem volt gondunk, őriztük sikeresen, megműttettük. Most azonban sikerült a kan kutyusunknak "elkapnia",így megműtötték,hogy ne legyen kiskutyája. Tudjuk, hogy ez éppen nem a legjobb időben történt, de 6 kutya mellé nem akartunk többet, gondolom nem kell mondani, hogy ennyi mellé mennyi munka is társul, de szeretjük őket, és mind befogadott, rossz körülmény vagy baleset általi otthagyásból fogadtuk be. A lényeg,hogy idén újból jött a tüzelési időszak, de nagyon nehéz volt, hiába műtötték meg a kutyust,a kanok ugyanúgy érezték a szagot, és nagy verekedések is voltak.

Megkérdeztük az állatorvost, aki műtötte, és azt mondta, hogy majd el fog múlni, és ez azért van,mert benne hagyott valami mirigyet. Kérem segítsen,hogy tényleg mi lenne a megoldás,mert nem akarjuk újból a következő alkalommal mindezt átélni,nagyon "kikészült" mindenki, pláne,hogy most jön a kisbaba, nem hiányzik az a zsinat,harc,felfordulás. Mit kellene tenni,talán megműttetni újra? Esetleg tudna segíteni abban,hogy Miskolcon lenne e olyan állatorvos, aki kedvezményes áron vállal ilyen beavatkozást?

Köszönöm válaszát!

Válasz

Létezik olyan teszt, amivel ki lehet mutatni, az esetleges petefészek maradványt. A korrekt ivartalanítás minimum a petefészek kivételét (ovariectomia), vagy petefészek és méh kivételét jelenti (ovariohysterectomie). Minden egyéb műtét: lekötés, stb. hiba. Nem tudom, milyen mirigyet hagyhatott benn a kolléga. Írásos műtéti leírást kellene kérni.

Üdv

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »