Kutyák

Két szuka mellett van egy kan kutyám. Nem a tüzelőnél próbálkozik a kan

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező kv

Kérdés

Üdv

Két szukám és egy kan kutyám van. Az egyik szuka februárban tüzelt. A másik szukának májusban kellene tüzelnie. Kb. 2 hete látni lehet a kanon, hogy hamarosan tüzelni fog az egyik. Azonban pont arra a szukára mászik rá, amelyik most februárban tüzelt. A szuka ráadásul hagyja, és még a farkát is félrecsapja (de ennél több nem történik). Pedig semmilyen jele sincs annak, hogy tüzelne (nincs megdagadva, nem vérzik).

Lehetséges, hogy 1,5 hónappal a tüzelés befejezése után ismét tüzelni fog, vagy esetleg a másik szuka közeli tüzelésének hatására viselkedik így?

Segítségüket előre is köszönöm

Válasz

Kutyáknál a párzás és a kölykezés körüli folyamatok nem olyan magától értetődő módon történnek, ahogy azt sokan elképzelik. Teljesen egészséges szukánál is tapasztalunk olyat, hogy "nem áll meg a kannak" vagy nem duzzad meg a pérája . Két sziuka közelében "megbolondulhat" a kan. A tüzelés nem történthet meg kétszer, ilyen rövid időn belül.

Általánosságban:
A szuka ivarzása

A szukák általában 6-12 hónapos kortól évente kétszer, 6-8 havonta tüzelnek. Az első ciklus ideje és a gyakoriság is függhet a kutya méretétől és fajtájától. A kistestű fajtáknál (csivava, törpe uszkár stb.) esetenként 5 hónapos életkorban kezdődik a tüzelés és olykor 4 havonta ismétlődik, a nagytestűeknél (skót juhászkutya, masztiffok, dán dog, stb.) pedig olykor csak 16 hónapos korban kezdődik és évente jelentkezik a tüzelés. Egy-egy tüzelési ciklus átlag 21 napig tart és három jól elkülöníthető szakaszból áll. Az előivarzás (proösztrusz) során a szuka pérája megduzzad és több-kevesebb sötétvörös, véres váladék ürül belőle. Sok szuka gyakrabban vizel. Ilyenkor is vonzzák a kanokat, de azok közeledését elutasítják. A proösztrusz 7-10 napig tart. Az ivarzás (ösztrusz) során a váladék előbb világosabbá, aztán majdnem tisztává válik és a szuka készségesen fogadja a kanok közeledését. Nem egyet, naponta akár többet is. Ha ilyenkor bezárják, szökni próbál. Ha ez sikerül neki, akkor a lelkes kíséretével együtt napokra eltűnhet. Ha ekkor a tulajdonos a szuka hátára teszi a kezét, akkor az mereven megáll, a farát felemelve és a farkát félretartva.

A fedeztetés optimális időpontját az állatorvosok hüvelykenet vagy pedig a vér hormontartalmának vizsgálatával állapítják meg.Az ösztruszt, ha a szuka nem termékenyült meg, akkor az utóivarzás (diösztrusz) követi, amikor a tüzelés tünetei alábbhagynak. A szuka ismét barátságtalanná válik a kanokkal szemben, harap vagy lefekszik a közeledtükre.Az utóivarzást a nyugalmi fázis (anösztrusz) követi. A tüzelés során gyakran éri baleset az elkóborolt szukákat. A hüvelyben megjelenő rózsaszínű tömött labda az ivarzási hüvelyelőesés. Máskor nem kívánt vemhesség vagy a méh gennykórja (pyometra) lesz a következmény és a kutyák leggyakoribb daganatos megbetegedése, a tejmirigy-rák is az ivari tevékenységgel függ össze. Ezért ha nem kívánja a szukát tenyészteni, a legbölcsebb azt ivartalaníttatni, mégpedig az első tüzelése előtt.

A fedeztetés

A legtöbb szuka a vérzés kezdete utáni 11. és 15. nap között veszi fel a kanokat. Ez az időszak általában 3-4 napig tart. Az ismételt fedeztetés magasabb alomszámot eredményezhet. A szuka szívesen felvesz több kant is és több kantól vemhesülhet is, ezért a fedeztetés, de méginkább az egész tüzelés időszakában biztonságosan el kell zárni.A tervezett fedeztetések fontos szempontja, hogy mind a szuka, mind pedig a kan örökletes megbetegedésektől (harapási rendellenességek, csípőizületi diszplázia, PRA stb.) mentesek legyenek. A szuka védőoltásait és parazita ellenes kezelését még a fedeztetés előtt tanácsos elvégeztetni.Ha a szuka még nem veszi fel a kant, jobb elkülöníteni őket egy napra. Amikor felveszi, a kan gyakran többször is próbálkozik a sikeres aktus előtt. Ezt követően összeragadnak, ami általában 30-45 percig tart és közben a pár háttal áll egymásnak. Helyes, ha a tulajdonos tartja a szukát, hogy az ne ugráljon vagy szaladgáljon ez alatt.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »