Kutyák

A kutyám tüzel, ilyenkor is ivartalanítható?

kategória Kutyák
Jelleg Nemi szervek
Kérdező somogyie

Kérdés

A kutyusom menstruál és péntekre vagyunk beírva ivartalanításra (első menstruáció). Meg lehet így is műteni őt? És mi történik egy ilyen ivartalanításon?

Válasz

A műtétet időpontjának megválasztásához figyelembe kell azt is venni, hogy az ivarzás alatt a szokásosnál nagyobb sebet kell készíteni, mert a méh duzzadt. A kutya ilyenkor vérzékenyebb és gyengébb az immunrendszere. Mindez csekély mértékben növeli a kockázatot, ezért ha lehet, érdemes a műtétet két tüzelés között elvégezni. Szóljon az állatorvosának, hogy épp tüzel a kutya.

Szuka kutya ivartalanítása
A szukák ivartalanítása során műtétileg eltávolítjuk a petefészkeket és a méhet. Az ilyen kutya többé nem ivarzik és nem tenyészthető. Ezt a beavatkozást minden nem kimondottan tenyésztés céljából tartott szuka kutya esetében javasolt elvégeztetni. Magának a műtétnek csekély a kockázata és számos előnnyel jár:

megelőzhető vele a nem kívánt szaporulat,
elmarad az ivarzás, ami kellemetlen tünetekkel , bonyodalmakkal jár,
nem vonzza a házhoz a szuka a környék kanjait,
az ivartalanított szuka kevesebbet érintkezik idegen állatokkal, ezért csökken a balesetek és a fertőzések veszélye,
nem alakulhat ki a méh gennykórja (pyometra) és daganata, valamint
időben végezve megelőzhető a szukákban gyakori tejmirigy daganat.

A szukák 6 hetes kortól gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Minél fiatalabb korban történik a műtét, annál kevésbé viseli meg az állatot és annál több lehetséges problémát előzhetünk meg vele. A legoptimálisabb az első tüzelés előtt ivartalanítani őket, ami fajtánként változó időpontban, általában 6 és 12 hónapos kor között következik be. Mi leginkább 16 hetes életkorban  ajánljuk a műtétet elvégeztetni. Olvassa el a műtét optimális időpontjával kapcsolatos írásunkat!

Tévhit, hogy a szukának legalább egyszer ellenie kell! Az sem igaz, hogy a fiatal korban végzett ivartalanítás után gyakrabban lép fel inkontinencia, mint később. Ezzel szemben a fiatalabb kutyák műtétének kisebb a kockázata, problémamentes és gyorsabb a gyógyulás és több betegség előzhető meg vele, mint idősebb korban. Bizonyított tény, hogy a nem ivartalanított nőstényekhez képest

0,5%-ra csökken a tejmirigy-daganatok valószínűsége, ha az első tüzelés előtt ivartalanítják a szukát,
8,0%-ra csökken az esély, ha a műtét az első két tüzelés között történt és
26,0%-ra csökken, ha a második és a harmadik tüzelés között végzik el a beavatkozást.

Mivel a tejmirigy-daganatok nagyon gyakoriak az idősebb szukákban, ezért ez önmagában is elég ok az időben, vagyis az első tüzelés előtt elvégzett ivartalanításra. Az időben végzett beavatkozással összességében 2-4 évvel hosszabbítható meg a kutya élettartama!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »