Kutyák

4 éves szukám nem érdeklődik a kan kutyák iránt...

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező Artis

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Létezik-e olyan hogy a szuka nem vonzza a kanokat? A közepes testű szukám 4 éves és van mellette még egy kis testű kan aki ugyan be van rá zsongva de kis termete miatt hál'istennek nem parti képes, mert a szuka nem törődik vele, nem veszi fel, illetve a kis fickó nem is tudja hol kéne neki kezdeni :) De aminek még inkább örülök hogy a vele egy méretben lévő önsétáltató kanok sem foglalkoznak vele, pedig a szomszéd szukához már szökött be így egy. Bár szerencsére jó a környék és csak 1 ilyen kutya van, de nem értem az okát hogy az enyém miért nem érdekli. Bár azaz 1 kutya úgy néz ki hogy lassan már semelyik más szuka sem érdekli, így nem tudom pontosan eldönteni. Szerencsére nincs más kóbor, illetve direkt nem is viszem ki ilyenkor sétálni, de most kipróbáltam ha tüzelés vége közeledtével el is viszem sétálni, se őt nem érdeklik más kanok, és ők sem foglalkoznak vele, még kerítésen belül is csak agresszívan ugatják hogy menjünk már el, hiába időzök egy keveset ott hátha előbb utóbb megérzik a szagot és beindulnak, de nem. Természetesen nagyon örülök ennek, mert szerintem ez egy igazi kincs, és jó érzés hogy tudom hogy nem fogják felcsinálni, de azért érdekelne a biológiai oka, mert szerintem ez nagyon fura. Pláne amikor minden kutyás ismerősöm azzal jön hogy kóbor falka van a házuk előtt már az első kis vércseppnél. Válaszát köszönöm. Sándor

Válasz

Kedves Sándor!

Kutyáknál a párzás és a kölykezés körüli folyamatok nem olyan magától értetődő módon történnek, ahogy azt sokan elképzelik. Teljesen egészséges szukánál is tapasztalunk olyat, hogy "nem áll meg a kannak".

Általánosságban:

A szuka ivarzása
A szukák általában 6-12 hónapos kortól évente kétszer, 6-8 havonta tüzelnek. Az első ciklus ideje és a gyakoriság is függhet a kutya méretétől és fajtájától. A kistestű fajtáknál (csivava, törpe uszkár stb.) esetenként 5 hónapos életkorban kezdődik a tüzelés és olykor 4 havonta ismétlődik, a nagytestűeknél (skót juhászkutya, masztiffok, dán dog, stb.) pedig olykor csak 16 hónapos korban kezdődik és évente jelentkezik a tüzelés.

Egy-egy tüzelési ciklus átlag 21 napig tart és három jól elkülöníthető szakaszból áll. Az előivarzás (proösztrusz) során a szuka pérája megduzzad és több-kevesebb sötétvörös, véres váladék ürül belőle. Sok szuka gyakrabban vizel. Ilyenkor is vonzzák a kanokat, de azok közeledését elutasítják. A proösztrusz 7-10 napig tart.

Az ivarzás (ösztrusz) során a váladék előbb világosabbá, aztán majdnem tisztává válik és a szuka készségesen fogadja a kanok közeledését. Nem egyet, naponta akár többet is. Ha ilyenkor bezárják, szökni próbál. Ha ez sikerül neki, akkor a lelkes kíséretével együtt napokra eltűnhet. Ha ekkor a tulajdonos a szuka hátára teszi a kezét, akkor az mereven megáll, a farát felemelve és a farkát félretartva. A fedeztetés optimális időpontját az állatorvosok hüvelykenet vagy pedig a vér hormontartalmának vizsgálatával állapítják meg.

Az ösztruszt, ha a szuka nem termékenyült meg, akkor az utóivarzás (diösztrusz) követi, amikor a tüzelés tünetei alábbhagynak. A szuka ismét barátságtalanná válik a kanokkal szemben, harap vagy lefekszik a közeledtükre.

Az utóivarzást a nyugalmi fázis (anösztrusz) követi.

A tüzelés során gyakran éri baleset az elkóborolt szukákat. A hüvelyben megjelenő rózsaszínű tömött labda az ivarzási hüvelyelőesés. Máskor nem kívánt vemhesség vagy a méh gennykórja (pyometra) lesz a következmény és a kutyák leggyakoribb daganatos megbetegedése, a tejmirigy-rák is az ivari tevékenységgel függ össze. Ezért ha nem kívánja a szukát tenyészteni, a legbölcsebb azt ivartalaníttatni, mégpedig az első tüzelése előtt.

A fedeztetés

A legtöbb szuka a vérzés kezdete utáni 11. és 15. nap között veszi fel a kanokat. Ez az időszak általában 3-4 napig tart. Az ismételt fedeztetés magasabb alomszámot eredményezhet. A szuka szívesen felvesz több kant is és több kantól vemhesülhet is, ezért a fedeztetés, de méginkább az egész tüzelés időszakában biztonságosan el kell zárni.

A tervezett fedeztetések fontos szempontja, hogy mind a szuka, mind pedig a kan örökletes megbetegedésektől (harapási rendellenességek, csípőizületi diszplázia, PRA stb.) mentesek legyenek. A szuka védőoltásait és parazita ellenes kezelését még a fedeztetés előtt tanácsos elvégeztetni.

Ha a szuka még nem veszi fel a kant, jobb elkülöníteni őket egy napra. Amikor felveszi, a kan gyakran többször is próbálkozik a sikeres aktus előtt. Ezt követően összeragadnak, ami általában 30-45 percig tart és közben a pár háttal áll egymásnak. Helyes, ha a tulajdonos tartja a szukát, hogy az ne ugráljon vagy szaladgáljon ez alatt.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »