Kutyák

Tacsi kutyánk csontot kapott, hányt, nem evett. Nincs jól...

kategória Kutyák
Kérdező Csitango

Kérdés

Tisztelt Doktor úr!

Segítségét szeretném kérni, mert tanácstalanok vagyunk, de még a házi állatorvosunk is, pedig már konzultált több kollegájával is. Kutyánk egy szálkás szőrű tacsi lány, aki immáron 7 éves, de még nem szült. Vasárnap estéről, hétfőre már nem volt jól a kutya. Feltételeztük, hogy elrontotta a gyomrát, és emiatt, illetve mi adtunk neki csontot, ha jól emlékszem csirke csont, mert eddig sosem volt vele gond (persze azóta felvilágosítást megkaptuk nem lesz több csont az étrendjében). Kutya hétfőn hányt, így nem evett. Kedden még nem látszódott rajta még semmi sem, szerdán amikor haza értem a munkából, már ki sem jött a kosarából és folyadékot sem fogyasztott.

Azóta az egyszeri hányás óta nem is volt több addig, a hasa nem ment. El is mentünk délután a házi orvoshoz, ahol vért vettek, infúziót kapott és augmentin mint antibiotikumot. Másnap visszamentünk, hogy hátha többet tudunk meg. A vérképben csak a fehér szám volt jó, de okozhatta az is, hogy nem evett már akkor a kutya 3 napja, egyéb eltérés nem volt, gyulladást nem mutat ki. A hasa feszes volt, amikor vizsgálták, akkor is jól türte, nem nyűszitett. nem sírt, de ramatyul volt...ez látszott rajta.

Láza volt szerdán 39,2. Felhoztuk, hogy esetleg a csont okozhatott e problémát, készítettek röngten, de nem mutatott ki semmit. Még csontot sem a gyomor vagy bél résznél. Ma már a kutya jobban volt, láza két napja nincsen. Tegnap este elvette a kezemből 3 szelet szalámit és 2 szelet párizsit, a hasa már nem feszül.

Egyéb tünete nincsen, csak kedvetlen és gyenge, bár bizonyos dolgok már visszatértek a viselkedésében, mint amikor egészséges volt. Ma kapott infúziót és vénásan augmentint és amikor hazajöttünk egy falatka (2 cm párizsit elrágott), ezt később kihányta, a hányás sárga volt, mint ha epét hányna, de ami kijött az nem a tegnapi volt.

Utána kakilt, ami sárga, de nem szilárd, de még nem is folyékony. A cselekvések után oda ment az edényéhez, ivott, majd elment az udvar végébe ahol megint hányt...mondták, hogy előfordulhat, hogy az augmentintől hány, de így viszont nem tudom eldönteni, hogy jobban van e vagy sem.

Bélgyulladásra gyanakodnak az orvosok, de egyelőre nem tudják az okát. Ami viszont látható volt szemmel, hogy a leletek eredményéhez képest, mégis rosszul nézett ki. Egyelőre az ultrahangot elnapoltuk, mivel ma jobban lett, de mégis a gyógyszeres kezelések után hányt...Mi az amire nem gondoltunk? Köszönöm a segítségét és ha van ötlete örömmel várom. Az udvart átnéztem, hogy találok e bármit amire nem figyeltem (hányás, széklet), de semmit nem találtam.

Egy aggódó gazdi
Kárpáti Csilla

Válasz

Az olvasottak alapján az első két dolog, ami eszembe jutott a pyometra (gennyes méhgyulladás), és a hasnyálmirigy gyulladás. Mindenekelőtt ezeket kellene sürgősen kizárni. A pyometra kizárásában segít az ultrahang vizsgálat, a hasnyálmirigy gyulladásra a vér amiláz szintjének emelkedéséből lehet következtetni. A leírtak alapján a bélelzáródás gyanúja is felmerülhet, de olyankor a has rendszerint érzékeny, az állat a has áttapintására fájdalommal reagál. Tekintettel arra, hogy a hányás és hasmenés nem specifikus tünetek, az említetteken kívül sok más egyéb is lehet a háttérben, amit csak további vizsgálatokkal lehet megállapítani. Kutyánál a 39,2 °C nem láz. A sárga hányadék gyomorsav (nem epe).

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »