Kutyák

Tacskónk lefialt, rosszul van

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Ricu

Kérdés

Jó napot!

Azzal szeretnék Önhöz fordulni, hogy tacskó kutyánk, most fialt le először, és nagyon beteg lett, talán el is pusztul. Egy kölyke maradt életben, ő most 3 napos. Mit tudna javasolni, hogyan lehetne, felnevelni a csöppséget? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Gazdi!

Miért nem viszik el az anyakutyus állatorvoshoz? ??

 

Kölyökkutya mesterséges táplálása

A születésükkor, vagy még az elválasztásuk előtt valamiért árván maradt kölykök mesterséges felneveléséhez feltétlenül szükségünk lesz egy erős, tartós, jól mosható és fertőtleníthető cumisüvegre, illetve cumikra. Ha lehet, ne a kutyák etetéséhez gyártott üvegeket és cumikat használjuk, sokkal jobban beváltak ugyanis az embereknél használt eszközök, amennyiben a kölyök megfelelő szopási reflexszel rendelkezik.

A cumisüveg első használatba vétele előtt ne sajnáljuk rá az időt, és nézzük meg a cumin lévő lyukat. A lyuk akkor megfelelő méretű, ha az üveg megfordítása esetén a tejpótló tápszer csak az üveg enyhe megrázásakor csepeg ki. Ha az üveg megfordításakor a tej kicsepegéséhez erősen meg kell rázni az üveget, akkor a lyukat meg kell nagyobbítani. Máskülönben szopáskor a kölyök elbizonytalanodik, kimerül, és akár vissza is utasítja a szopást.

A lyuk megnagyobbításához tüzesítsünk fel egy tűt, és azzal lyukasszuk át néhányszor a cumit. Ha a kölyök gyenge és nem túl jó szopási reflexszel rendelkezik, akkor gyomorszondával kényszerülünk táplálni. A gyomorszonda használatáról állatorvosa adhat gyakorlati útmutatást.

Az árva kölykök táplálására a kereskedelemben többféle tejpótló is kapható, ám ilyet magunk is készíthetünk otthon, a bolti ár töredékéért! Az alább tárgyalt és jól bevált tápszer-változat ráadásul köbcentiméterenként 11 kalóriát tartalmaz, míg a kereskedelmi változatok többsége csupán 1-2 kalóriát!


A kölykök mesterséges táplálásának alapszabályai

A tápszer elkészítéséhez felhasznált vizet mindig forraljuk fel, majd hagyjuk magától lehűlni a megfelelő hőmérsékletre!

Etetés után mindig büfiztessük meg a kicsiket!

Etetés közben a kölyök szája körül apró légbuborékok lehetnek, ám a tápszernek nem szabad kifolynia a szájából! Ha mégis folyik a tej, akkor valamit nem jól csinálunk, valószínűleg túl nagy a cumin a lyuk, vagy túl sok lyuk van rajta.

Ha a tele cumisüveget fejre állítjuk, akkor a tejnek könnyen ki kell cseppennie belőle, de NEM FOLYHAT sugárban! Erre nagyon ügyeljünk, mert ha a kölyök tüdejébe tej kerül, akkor tüdőgyulladás miatt sokkal nagyobb valószínűséggel fog elpusztulni.

A kalória-bevitelt a kölykök növekedésének üteméhez kell beállítani. Általános szabályként elmondható, hogy többnyire elegendő a 3 óránkénti etetés, amikor is alkalmanként minden 30 grammnyi testsúlykilogrammra számítva 1 köbcentiméternyi tápszert etetünk meg a kicsivel. (A kölykök szemének kinyílása után fokozatosan emeljük a nappali etetések alkalmával feletetett tápszer mennyiségét, és ezzel párhuzamosan fokozatosan növeljük az éjszakai etetések között eltelt időt mindaddig, amíg a kölyköknek éjjel már legalább 8-10 óra hosszat nincs szükségük külön etetésre.)

A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében feltétlenül rendelkeznünk kell egy pontos mérleggel is a kölykök testsúlyának folyamatos nyomon követéséhez. Naponta azonos időben mérjük meg a kölyköket, és a kapott adatokat egyedenkénti nyilvántartásban rögzítsük.


A tápszer receptje és elkészítése (11 kalória/köbcentiméter)

Vegyünk 300 gramm dobozos sűrített tejet vagy kecsketejet. (Ne használjunk pasztőrözött tehéntejet, mert a kölyökkutyák szervezete képtelen azt megfelelően feldolgozni, ami hasmenést okozva könnyen a kicsi életébe kerülhet!) Ha hozzáférünk, legjobb a kecsketej.

Ha dobozos sűrített tejet használunk, engedjük fel azt 90 gramm felforralt, majd lehűtött vízzel. Ha kecsketejet használunk, nincs szükség hígításra.

Adjunk hozzá egy nyers tojássárgáját.

Adjunk hozzá egy evőkanál ízesítetlen majonézt. Ha csak nagyon ízesített, sózott, stb. majonézt kapunk, inkább ne használjuk, hanem készítsünk inkább házilag majonézt! (Habverővel 1 hideg tojássárgáját kikeverünk, majd a tojással azonos hőmérsékletű étolajat csurgatunk lassan hozzá, míg mártás sűrűségű nem lesz.)

Adjunk hozzá 245 gramm teljes tejből készült joghurtot (kerüljük a sovány vagy zsírmentes joghurtok használatát!).

Adjunk hozzá fél evőkanálnyi kukoricaszirupot. (NE HELYETTESÍTSÜK MÉZZEL VAGY CUKORRAL!)



Az egészet tegyük egy turmixgépbe, vagy habverővel keverjük ki egy keverőtálban. Lassú fokozaton, illetve óvatosan keverjük össze alaposan az egészet, vigyázva rá, nehogy a túlzott keverés miatt az egész tele legyen légbuborékokkal, amit aztán a tápszerrel együtt beleerőltetünk a kölyökbe!

A kész tápszert tároljuk a hűtőben, és legkésőbb 7 nap múlva dobjuk ki a maradékot, és készítsünk új adagot!

Felhasználás előtt az aktuális adagnyi tápszert melegítsük testhőmérsékletűre (ami kutyák esetén ugyebár általában 38,5 C°). Az aktuális etetés után esetlegesen az aktuális adagból megmaradó tápszert dobjuk ki. Maga a tápszer sűrű anyag lesz, a tápláláshoz tehát vagy meg kell nagyobbítani a cumin található nyílást, hogy a kölyök könnyen hozzáférhessen a táplálékhoz, vagy gyomorszondával kell etetnünk.

A kész tápszer 1 köbcentimétere körülbelül 1 gramm súlyú, és 11 kalóriát tartalmaz.

Az alábbi táblázatból könnyen kiolvasható a kölyök testsúlyától függő napi induló tápszerszükséglet. (FIGYELEM! Mivel a kölyköket eleinte legalább 3-4 óránként folyamatosan etetni kell, ezért az egy-egy etetéssel bevitt tápszer kiszámításánál az etetések gyakoriságának függvényében a napi ajánlott tápszermennyiség egynyolcadát-egyhatodát kell csupán felhasználni! Napi rendszerességgel mérlegeljünk és adminisztráljunk minden kölyköt, így pontosan nyomon követhető azok fejlődése. A fejlődés üteme és mértéke nagymértékben fajta- illetve egyedfüggő, Fila esetében az első hetekben nagyjából napi 5-10%-os testsúlynövekedés várható el.)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »