Kutyák

Büntethető vagyok-e, ha a kutyám megharapott valakit?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Myrtillus

Kérdés

Kedves Szakértő! A 8 éves, ivartalanított (kan), rendszeresen oltott, chip-eltetett szálkásszőrű tacskónk megharapta a keresztanyám bal mutatóujját, lakáson belül - keresztanyám kiskora óta többször vigyázott már rá, nem történt eddig ilyen eset. Most egy papírzsebkendőt szerzett az eb és keresztanyám a mutatóujjával játékosan dorgálta emiatt, ekkor történt a harapás. (valószínűleg fenyegetve érezhette magát, no meg keresztanyám is mondta, hogy a sokat megengedett neki mindig és most valószínűleg nehezményezte a kutya ezt a tiltást). Lényeg a lényeg, hogy az ügyeleten a kutya oltási könyvét is megnézték, az adatokat felvették és most - 3 hét után - keresett meg a hatósági állatorvos, hogy mi történt potnosan, és, hogy hivatalból ki kell jönniük megnézni az ebet.

A keresztanyám ujja azóta szépen meggyógyult, se fertőzés, se maradandó sérülés nem történt. Próbáltam utána nézni jogi oldalának, de sajnos nem találtam róla, hogy ilyen esetben engem/minket mi terhel. Hisz nem voltunk ott, lakásban történt (nem külterületen), közvetlen rokonnál, nem orvul támadott, no meg rendszeresen oltva, gondozva van a tacsi (kutyasuliba is jártam vele régebben, az alapvető dolgokat (állj, gyere ide, ül...) tudja és engedelmeskedni is szokott. Büntethető vagyok ilyen esetben? Vagy csak hivatalból ellenőrzik a kutyát és a papírjait és nem lesz további procedúra. Köszönettel: Egy tacsigazdi

Válasz

Igen, az ügyeletes orvos fölvette a jegyzőkönyvet, jelentette az esetet, kimegy az illetékes állatorvos, mindenki teszi a dolgát. Amennyiben a keresztanya nem tesz feljelentést és nem követel kártérítést, az állatorvos pedig a fajnak megfelelő tartási körülményeket és a jogszabályokban előírtakat rendben találta akkor - ... jöhet a következő harapás.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »