Kutyák

Vemhesülhetett a tacskóm?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező pepsi

Kérdés

Kérdéssel fordulnék magához! Nagyon aggódom mert a napokban a szomszédban lévő rottweiler kan kutya átjött hozzánk és még nem tudni biztosan de nagy az esély rá, hogy felcsinálta az én lány tacskómat.. A kérdésem az lenne, hogy ha ez tényleg megtörtént és oda kerülne, hogy megszüli őket akkor attól lehet -e bármi baja a tacskómnak? hallottam olyanokat, hogy belehalhat a szülésbe mivel a roti nagyobb termetű lesz az átlagosnál, nagyon félek, hogy valami baja lesz a kutyámnak! Remélem mielőbb kapok választ a kérdésemre.köszönöm!

Válasz

Kedves gazdi!

 

sajnos ezt így látatlanban képtelenség megmondani. Lehet, hogy igen, de az is lehet, hogy nem. Igen, a tacskónak ez nagyon veszélyes, a rottweiler hatalmas hozzá képest. A vemhesülésről a korai szakaszban csak állatorvosi segítséggel fog tudni tudomást szerezni.

Addig is némi információ:

A megtermékenyüléstől a vemhesség kialakulásáig

A kutya vemhessége gyakorlatias számítással 58-62 nap. A pontos számadat csak akkor mondható ki, ha a hosszú ivarzási ciklus egy jól meghatározható időpontjától számítjuk a vemhességet, ezért szakmai körökben a petesejt leválását kiváltó hormonhatástól (LH-csúcs) szokás számolnia vemhesség hosszát. A szuka petesejtjei leválásukat (ovuláció) követően a petevezetőben még átesnek egy utóérésen (36-48 óra) majd fertilissé válnak és az érett petesejtek kb. 2-3 napig alkalmas a megtermékenyülésre.

Ha megtörténik a megtermékenyítés az osztódásnak induló megtermékenyített petesejtek (zygóták) kb. 9-12 napig maradnak a petevezetőben, majd leérnek a méhbe, ahol vemhesség 18. napjáig vándorolnak, igyekeznek egyenletesen elhelyezkedni a méhben, majd a 20-21. nap körül beágyazódnak és kialakulnak a méhlepények. Ez a szakasz az orvos számára egy nehezen vizsgálható része a vemhességnek, nem tudjuk biztosan megállapítani, vajon tényleg vemhesült-e a szuka, a magzat ultrahang-vizsgálattal még nem fedezhető fel és nincs megbízható hormonális vizsgáló módszer sem. A progeszteron- szintnek ilyenkor normálisan igen magasnak kell lennie, ez az a hormon, amelyik a vemhesség fenntartásáért felelős, de ez nem jelenti azt, hogy biztosan vemhes a szuka, hiszen a vemhes és a nem-vemhes szukában gyakorlatilag ugyanazok a hormonális változások játszódnak le. Ugyanakkor a progeszteron- szintnek az élettani szint alá csökkenése nem jó jel , és az állat kezelésre szorul a vehem megtartása érdekében.

Az embrió beágyazódásáig, illetve kutyánál kb. a 25-30. napig képesek a magzatok szinte nyomtalanul felszívódni, ezért van a korai vemhesség diagnosztikának óriási jelentősége (24. naptól) hiszen így elkülöníthetőek a meddőségi problémák a korai embrióelhalástól, és ennek a későbbiekben terápiás jelentősége lehet.

Gyakorlott szakember a vemhességet kutyában ultrahang-vizsgálattal a 24. naptól nagy biztonsággal diagnosztizálni tudja.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »