Kutyák

Talált szuka kutyánk ellett, azóta ellenséges az idegenekkel. Fog ez változni?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Katalin88

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy Nekem van egy kistermetű keverék, kislány kutyusom, akit 2012. Március 22-én találtam és vettem magamhoz. Kétszer is voltunk állatorvosnál, de nem derült ki, hogy vemhes, így lett 3 kölyök kutyus (2012. 04. 20-án). A kérdés tulajdonképpen az, hogy mióta megszülettek a kicsik, az anyjuk eléggé ellenséges a férfiakkal (akiket a szülés előtt már ismert és úgy tűnt elfogadott), kutyákkal és az idegenekkel is. Van olyan, akinek néha engedi, hogy simogassa, majd utána meg, meg akarja kapni. Pl.: az egyik barátnőm volt nálam a minap és először ugyan ugatott rá, de utána hagyta magát megsimogatni, majd egy kis idő múlva elindult a szoba másik felébe és a lábának ugrott és megkapta, vagyis csak "megcsípte".

A szülés előtt ezt a viselkedést nem tapasztaltuk, velünk egyből jól meg volt, bár azért félt, de ez természetes, mivel az utcán volt és nem tudni mi történhetett vele!! Én úgy vélem, csak az anyjai ösztönök miatt ennyire ellenséges (bár olyankor is ilyen, mikor sétálunk és a picik nincsenek vele, de ugye az ösztönt nem hagyja otthon).

Mit kéne vele tennem? Félek, hogy egyszer valakit tényleg megharap. Ön szerint lenyugszik, ha kicsik le lesznek választva? Vagy esetleg az ivartalanítás segíthetne (persze ezt csak a leválasztás után gondolom)??

Előre is köszönöm válaszát!! Tisztelettel; Ruzsa Katalin

Válasz

Gratula az állatorvosnak a diagnosztikáért !!! Az anya állatok mindeggyikében benne van az utódok védelmére irányuló természetes ösztön, ami vagy több, vagy kevesebb. A kutyával nem kell tennie semmit ! NE zavarják az anya kutyát a kölyök nevelés tevékenységében. NE akarják a kölyköket simogatni, NE macerálják az anya kutyát ! Igen, amikor a kölykök 8 hetes korukban elkerülnek az alomból a szuka kutya hormonháztartása vissza áll a normális üzemmódra !

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »