Kutyák

6 éves tibeti spánielünknek kb. 1 éve kezdődtek a rohamai

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező picikyrus18

Kérdés

Jó napot kívánok!

Olyan kérdésem lenne, egy 6éves tibeti spánielünk van, kb. 1 éve kezdődtek nála rohamok, melyek hol erősebbek hol gyengébbek voltak, néha társult hozzá pár perces eszméletvesztés, a lábai szétcsúsztak és remegett. Felírtak neki napi 1 panangint, hónapokig a rendszeres gyógyszer mellett jól volt, rá néhány hónapra megint előjött nála, és miután a tünetek 1 héten keresztül majdnem napi rendszerességűek voltak, visszavittük az állatorvoshoz, mivel ekor már hányás is társult mellé. A doki mondta, lehet, hogy epilepsziás rohamok ezek, a rohamok előtt előfordult, hogy érzelmi hatás is kiválthatta náluk, de néha csak úgy minden előzmény nélkül tört rá. Ekkor a doki felírt neki napi fél Clonazepamot, a panangin mellé. Két hete szedi a kutyus ezt a két gyógyszert együtt, az első napokban amikor hirtelen kánikula lett kicsit bódult volt, de nem volt se roham, se eszméletvesztés. Már két hete szedte ezt a két gyógyszert,amikor egyik reggel arra keltünk, (hozzá kell tennem egyik napról másikra hirtelen hidegfront érkezett, bár nem tudom, van-e hozzá köze) hogy a kutya nagyon kedvetlen, egésznap remeg hiába tesszük meleg helyre, és erőltetnünk kell a vizet belé. Lázát mértem, nem volt neki. A doki szerint ez egy enyhe lefolyású roham, hagyjuk nyugalmi állapotban. Vajon ez mitől lehet nála és mi válthatja ki ezeket a rohamokat?

előre is köszönöm válaszát! Kata

Válasz

Kedves gazdi,

Sajnos nem lehet látatlanban kezelést ajánlani. Javasolt egy részletes laborvizsgálat, neurológiai vizsgálat és EEG, mely választ adhat a kérdésekre., nincs-e valamilyen szervi probléma a görcsök hátterében. A szuka kutyánál (nem írta, hogy milyen nemű) ajánlott az ivartalanítás, mert a tüzelés alatt gyakrabban jelentkezhetnek rohamok.


A rohamokról vezessenek naplót: mikor jelentkeztek (dátum, napszak), meddig tartottak, milyen jellegűek voltak, volt-e valamilyen előzményük, ismert-e valamilyen kiváltó tünet, stb.


Őket ajánljuk, szakértők a témában: Epilepsziás Kutyákért Alapítvány
érdemes minél hamarabb elvinni a kutyust hozzájuk
http://www.haziallat.hu/szaknevsor/allatorvosok/epika/254/

Cikkek az epilepsziáról:
Kutyaepilepszia: alapvető tudnivalók >>

Kutyák epilepsziás működészavarairól >>

Hogyan kezeljük kedvencünk epilepsziáját? >>

Alkalmi rohamok vagy valódi epilepszia - Mi a különbség? >>

Öröklött vagy szerzett epilepszia? >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »