Kutyák

Mit jelent ez a beírás a törzskönyvben?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező sunny

Kérdés

Jó napot, a kérdésm az lenne, hogy ha egy törzskönyvben alul megjegyzésként az szerepel ˝az anya nem felel meg a kritériumnak˝, mit is jelent valójában? Köszönöm

Válasz

Tisztelt Kérdező! A törzskönyvezési eljárás nem más, mint annak igazolása, hogy az egyed megfelel azoknak a kritériumoknak, amelyet a fajta-standard ír le. Ezek fajtánként eltérőek, és tartalmazhatnak küllemi jegyeket (például elfogadott színkombinációk, fül és farokállás, izmoltság), valamint előírhatják egyes örökletes betegségektől való mentesség igazolását is.

Megállapíthatják, hogy a felmenőknek hány generáción keresztül kell igazoltan a fajtához tartozniuk, az adott egyednek hány minősítő szemlén kell részt vennie. Tekintettel arra, hogy nem említette kérdésében, hogy milyen faj törzskönyvéről van szó, elképzelhető olyan előírás is, amely az utódok vizsgálatához köti az anya minősítését. Ha a fentiek bármelyikének csak az igazolása hiányzik, az egyed már "nem felel meg a kritériumoknak". Tisztelettel: dr. Keleti Zoltán - Állategészségház, Vértesszőlős.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »