Kutyák

Tüzelhet a 7 hónapos szuka úgy, hogy a pérája nem duzzadt meg és nem vérzik?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező evike-1982

Kérdés

Tisztelt Doktor úr/nő!

7 hónapos Basset hound szuka kölyköm van. Gyanítom , hogy tüzel. De nem vérzik, a nemi szerve sincs megduzzadva. Azért gyanakszom, mert van egy 10 éves kan kutyám, és pár nappal ezelőtt arra lettem figyelmes, hogy a kan kutya ráugrott hátulról a szukára, persze azonnal lezavartam róla. Aztán pár órával később azt vettem észre, hogy a kan kutya ismét "zaklatja" a szukát. Ezek után a szukát elzártam. Azóta étvágya alig van. Az lenne a kérdésem, hogy tüzelhet e a 7 hónapos basset hound szuka kutyám, annélkül hogy vérezne? Kölyköt semmi képen nem akarok még.

Válaszát előre is köszönöm, és nagyon várom.

Tisztelettel : Fehérvári Évi

Válasz

Kedves Évi!

Nem biztos, hogy nagyon látványos a pár elejtett vércsepp, amikor a szuka tüzel.

A szuka kutya az első tüzeléssel lesz ivarérett. Ennek időpontja szorosan kötődik a kifejlettkori testméret eléréséhez, ami kistestű kutyáknál akár már 6 hónapos korban bekövetkezhet, így náluk már 7-8 hónaposan sor kerülhet az első tüzelésre. Így igen, a basset tüzelhet 7 hónaposan.
A szuka kutyák általában évente kétszer tüzelnek. Az egyik tüzelési időszak rendszerint február-március hónapra esik, a másik pedig augusztus-október hónapra.
A tüzelés első szakasza általában 9 napig tart, de lehet hosszabb és rövidebb is. Az első napokban esetleg csak azt veszed észre, hogy a kutya többet nyalogatja a péráját (nemi szervét), de ennek ellenére hamarosan figyelmes leszel az elszórt vércseppekre is.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »