Kutyák

Mivel jár a vérzékenység a kutyáknál?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Andi4

Kérdés

T Állatorvos! Vérzekeny kutyus kerül a családba, mivel jár ez és érdemes e vállalni? Köszönöm szépen.

Válasz

A Von Willebrand-kór egy gyakori örökletes vérzési rendellenesség embereknél és kutyáknál egyaránt. A véralvadás egy bonyolult mechanizmus; a vérlemezkék mellett a vérrögképződés egy hosszú kémiai láncreakció eredménye, melyet egyes molekulák, úgynevezett "alvadási faktorok" végeznek el.

A Von Willebrand-kórképében a kutya szervezetéből hiányzik az az anyag, amely segítségével a vérlemezkékből vérrög képződik, és stabilizálja a VIII. faktort a véralvadás folyamatában. Ez az anyag az úgynevezett von Willebrand-faktor. A vér hiányos alvadása miatt a Von Willebrand-betegségben szenvedő kutyák sérülés után túlzottan véreznek; ez hasonló az emberi hemofíliához (vérzékenység).

A fő tünet a jelentős vérzés, mely sebesülés, vagy műtét során fordul elő. Ezekben az esetekben a véralvadás egyszerűen nem a normális idő alatt zajlik le, és a vérzés kiterjedt. A Von Willebrand-kórban szenvedő kutyánál kialakulhat orrvérzés, vagy fogínyvérzés is, illetve előfordulhat még a gyomorban, vagy a belekben, ilyen esetekben a széklet lehet véres, vagy fekete és kátrányos. A kutyák vizeletében is megjelenhet vér. Ízületi vérzések is előfordulhatnak, az ízületi gyulladáshoz hasonló tüneteket okozva. A Von Willebrand-kór diagnózisa során a Von Willebrand faktort előfordulását vizsgálják a vérben. A betegségben szenvedő kutyák  kezelés nélkül elvéreznek a műtét után, vagy akár olyan sérülé során is, amit normál esetben kevésbé életveszélyes sérüléseknek tekintünk.

A normális (nem beteg) kutyáktól vett vér transzfúziója az egyetlen bizonyított mód a Von Willebrand-kór kezelésére. Egyes Von Willebrand-kóros kutyának hypothyroidja is van - vagyis a pajzsmirigy hormonszintje alacsonyabb a normálisnál (szubakut pajzsmirigygyulladás, pajzsmirigy alulműködéssel). Ezek a kutyák pajzsmirigy hormonpótló kezelésben részesülnek.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »