Kutyák

Miért pisil be a kutya, ha örül valakinek?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Ann.89

Kérdés

Kedves szakértő(k)! Van nekem egy kb. egy éves tacskó és ránézésre rotweiler keverék kutyám. Három nagy gond van vele.

1.) Kiszökik a kapun. Nekünk elektromos kapunk van, ami következtében el kell telnie egy bizonyos időnek, hogy bezáródjon. Ezalatt azonban a kutya kiszökik. Ilyenkor nem figyel ránk, a kocsikra sem, csak száguldozik össze-vissza az úttesten, mint egy őrült. Már egyszer megcsinálta ezt és reméltük, hogy a dorgálás után nem csinálja, de nemrég megint kiszökött és két utcával lejjebbről hoztuk vissza. Mit tegyünk?

2.) Ugrál. Nagyon várja, hogy hazajöjjünk, mert amikor senki sincs otthon, akkor egyedül van és gondolom, hogy ez unalmas. Viszont amikor bejövünk egyből fut ugrál. Parancsszavakra már egyáltalán nem reagál. Régebben megcsinálta hogy parancsszóra lefeküdt és leült, de már nem.

3.) Néha, amikor megsimogatjuk, vagy valaki vendég jön és ő simogatja, pisil. Nem tudni miért. Mit kellene tennünk, hogy leszokjon ezekről? Sétálni nem tudjuk elvinni meg nem sétál, hanem a fejét hátrafordítja és harapja a pórázt.

Válasz

1./ A kiszökésnek két oka lehet:

a.) szexuális indíttatás: ezt ivartalanítással lehet megszüntetni

b.) a kutya unatkozik, nem érzi magát embertársaihoz és az életteréhez kötődni, nincsennek megfelelő élményei, nem okoz neki izgalmat az adott élettérben maradni. Értelemszerűen több közös interakcióval, neveléssel, közös játékkal lehet ezt megváltoztatni.

2./ Változtatni kell az üdvözlési rituálén. A fölugráláskor a láb- térd felhúzásával, elfordulással kényelmetlenné tenni a kutyának a felugrálást. Ezzel párhuzamosan, hazatérve 5 - 10 percig nem kell a kutyáról tudomást venni, közömbösíteni kell: NEM ránézni, NEM hozzászólni, NEM hozzá nyúlni !!!

3./ a kutya izgalmi vagy félelmi állapotba kerül ezért nem tudja tartani a vizeletét. A pontos ok kiderítése után lehet a megfelelő tréning- vagy terápiamódszert meghatározni. Minden kutyát el kell és el is lehet vinni sétálni. Az Ön által említett kifogás 5 - 10 perces tréninggel, szoktatással megszüntethető.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »