Kutyák

Mitől vérzik a vizsla levágott farka?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező baba0114

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két vizslánk (kanok) és egy husky (szuka) kutyánk van. A nagyobbik vizsla a husky mellett nőtt fel, aztán 3 évnyi távollét után most újra egy udvaron él a 3 kutya. Több kérdésem is van ezzel kapcsolatban.

1. A nagyobbik vizsla rendszeresen kanos, mászik a huskyra. Ez a rendszeresség most már 2 havonta van, és 2-3 évig is eltart. Mit lehet ellene tenni?

2. Szintén a nagyobbik vizsláról van szó, aki - szó szerint - mindent, amit és ahol ér, lepisil. A másikkal nincsenek ilyen gondok. De már ott tartunk, hogy a gyerek játékait se lehet kint hagyni, mert 1/2 órán belül pisisek.

3. Még mindig a nagyobb vizslával kapcsolatban merül fel az a kérdés is, hogy mivel nem lett a farka levágva - nem is akartuk, nem is lehet -, állandóan vérzik, mindent összeken vele, mert nagyon csóválja csapkodja. Próbáltuk már fertőtleníteni, utána bekötni, de leszedte. Ez ellen mi lehet a megoldás? 4. Két éves kisfiam imádja a kutyákat, rendszeresen játszik velük, de ő még nem érti meg igazán, hogy fáj a kutyának, ha például a lábára, farkára lép. Ezt szerencsére nagyon jól viseli mindhárom kutya, de időnként a kisebbik vizsla elkapja a kezét. Igaz, csak finoman megfogja. Amikor a vizslákat választottuk annak idején, mindenkitől azt hallottuk, hogy gyerekbarát kutya. Kell-e tartani komolyabb következményektől? Hozzá kell tennem, a két vizsa ég és föld természetben. A kisebbik például a víztől, a petárdától, a dörgéstől nagyon fél, míg a nagyobbik mellett akár bombát is lehetne robbantani. Lehetséges, hogy a kicsi így mutatja ki a félelmét?? Nagyon figyelünk a kutyákra és a gyerekre is, de elkerülhetetlen, hogy időnként ne bántsa őket. Igen, a németjuhász kutya is gyerekbarát, mégis egyre többet lehet hallani szörnyű tragédiákról. Ezt nem szeretném a saját családomban. Köszönöm szíves válaszát!

Válasz

1./ Ivartalanítás 2./ Ivartalanítás + a túlzott domináns viselkedés elleni intézkedések és tréning, tartási körülmények változtatása. 3./ Elképzelhető, hogy az 1./ és 2./ pontok után valamennyit alábbhagy a farokcsóválás. Ellenkező esetben a sérülés indokoltá teszi a csonkítást. (Hogy ezt a problémát a tenyésztésért és a fajtasdandardért felelős szervezetek miért nem kezelik úgy, hogy néhány cm- el rövidebb farkúra tenyésztik ezt a fajtát és a standardleírást ennek megfelelően módosítják - az már egy másik mese, amiben sok-sok Forint lenne a főszereplő !) 4./ Attól egy kutyát még joggal lehet 'gyerekbarát' jelzővel illetni - ha bizonyos ingerküszöbb fölött valamilyen formában tiltakozik a gyerek okozta fájdalom ellen. A két fogalom nem esik egybe, nem szabad összekeverni ! kb. 5-6 éves korig (a kutya fajtájától, méretétől és karakterétől függetlenül !) nem szabad felügyelet nélkül hagyni a kutyát és a gyereket ! A felnőtteknek kell felügyelni, megelőzni, hogy ne forduljon elő olyan eset amikor a kutyának védekeznie kell a gyerek cselekvése ellen.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »