Macskák

Hosszú szőrű macskám gyakran hány, visszabüfögi az ételt... Szőrlabda a gond?

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező Mancsoska

Kérdés

Hosszúszőrű, gyönyörű és imádnivaló természetű cicuskám immár 10 éves. Piciként ivartalanítva lett, amit azóta jól meg is bántunk, mivel onnantól kezdve minden nap gyógyszert kell neki beadni szegénynek (Fus-Sol oldat és/vagy Uro-Pet paszta, felváltva szoktam adni, de a paszta sajnos túl drága ahhoz képest, hogy alig elég 2 hétig az egy tubus, míg a folyadék egy flakonnal csaknem három hónapig bírja, s megközelítő árban van mindkettő...), amit nagyon utál. Ha anno mondta volna az állatorvos, hogy a hosszúszőrű cicáknál ez bizony a legnagyobb valószínűséggel kialakul ivartalanítás után, nem tettük volna ki szegény cicuskát ennek a borzalomnak, de sajnos csak utólag tudtuk meg, hogy mivel is jár ez....

Borzasztóan sajnáljuk emiatt, pláne, hogy egy ideje tutira, hogy ez készítette ki a gyomrát. Hiába kap minden nap szőroldós vitamint is, változatos ételt (száraz, nedves), búzafüvet is legel, de már jó sok hete vissza-visszaböfögi az ételt, sokszor ki is hányja csaknem evés után, látni rajta, hogy szomorkás, naponta többször nyalogatja a száját és utána visszanyel, mostanában meg nem is eszik annyira jól, mint azelőtt.

Szerintünk vagy kimarja a gyomrát az a vacak gyógyszer, amire pedig rá van szorulva (napi 0,75 ml-t kap egyszer), mivel ha nem kapja, nem tud pisilni, vagy a nyelőcsövét marja fel a sav, amit a gyógyszer okoz (biztos, hogy az, mert egyszer felfröccsent a szám szélére belőle egy kis cseppecske és borzasztóan marós). Mit lehetne tenni??? Nagyon fontos és nagyon sürgős kérdés!!!

Állatorvoshoz különböző vizsgálatokra és ne adj'isten műtétekre nem áll módunkban elvinni, mivel most már éppen hogy meg tudunk élni, nagyon rossz körülmények között vagyunk, munkám sincs, de ennek a nagyon szeretnivaló, ártatlan állatkának minden jót meg akarunk adni, annyira imádjuk és ő semmiről sem tehet, mégis ő issza meg a levét az emberi ostobaságnak! Most kitaláltam, hogy erős kamillateát cickafarkfűvel keverve adjunk neki, hátha enyhíti a tüneteit, hátha jobb lesz neki. De nem tudom, mennyit adjunk neki naponta és milyen hosszú ideig? Illetve az az ötletem támadt - mivel nekem is refluxom van, így nagyon jól tudom, milyen pocsék is ez, s hogy milyen szenvedéssel is jár -, hogy ki kellene nála ia próbálni a Salvus gyógyvizet. Lehet-e ezt egyáltalán adni egy cicának (7 kg 20 dkg súlyú, mégsem kövér, csak nagy termetű), és ha igen, akkor mennyit egy nap, milyen adagolásban, és mennyi ideig? (Különböző sterilizált cicáknak , olcsóbb tápokat régebben próbáltunk adni neki, vagy nem ette meg, vagy amit megevett, nem használt neki és utána orvoshoz kellett akkor vinni, ki is kellett műteni a húgyköveket belőle, katéterezték.) SOS választ várok ezekre a kérdésekre, mert nagyon sajnáljuk szegényt!!! Nagyon köszönöm!!!

Válasz

A hosszúszőrű macskáknak ismert és gyakori problémája, hogy a lenyalt szőr összeáll a gyomrukban, és azt bizonyos időközökkel kiöklendezik (kihányják). Ez teljesen természetes folyamat. Ezen a problémán SZŐROLDÓ pasztákkal szokás segíteni (könnnyíteni). Az a kétféle paszta azonban, amit már évek óta etetnek a cicával, egyáltalán nem erre a problémára való, azzal húgyúti betegségeket (húgykövesség) lehet megelőzni. Persze, ettől függetlenül egy 10 éves cicának már lehetnek más bajai is, leginkább vese és húgyúti gondjai (akár húgykövessége is), mert ebben az életkorban már ez is gyakori probléma a macskáknál. Ezek a bajok is okozhatnnak hányást, főleg ha ez esetleg veseelégtelenséggel is párosul már. De ezt így nem lehet megmondani, és vizsgálatok elvégzése nélkül erről nem lehet több véleményt mondani, segíteni pedig végképp nem lehet. Ha nincs mód állatorvoshoz vinni, akkor nem tudom mit lehetne tenni. Egyet nem javasolnék: a házilagos próbálkozásokat, mert ezzel esetleg többet árthatnak, mint használnak.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »