Macskák

11 éves perzsa cicám diagnosztizált gyógyíthatatlan vesebeteg. Sajnos, elérkezett a végső stádiumhoz. Jobb lenne neki, ha elaltatnánk?

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező Alfi

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr! 11 éves perzsa cicám diagnosztizált gyógyíthatatlan vesebeteg.Sajnos, elérkezett a végső stádiumhoz. Körülbelül egy hete nem eszik, eleinte még néhány falatot evett , de már 4 napja semmit, csak vizet iszik.Nagyon le van gyengülve, szinte csak tántorog, de még megy, a székre is felmászik. Az értelme tiszta, jobbára egész nap csendben fekszik. Ma úgy tűnik jobb napja van,felült és tiszta szemmel hangosan nyávogott , kérte, hogy vigyem ki.Már egy hete hangja sem volt. Az erkélyen fekszik órák óta és nézi a madarakat.Számomra úgy tűnik, nincsenek fájdalmai, hiszen akkor valószínűleg nyávogna és gondolom nyugtalanul viselkedne. Az lenne a kérdésem, hagyjam így a cicát vagy esetleg jobb lenne neki, ha elaltatnánk? Válaszát megköszönöm, üdvözlettel:Ibolya

Válasz

Kedves Ibolya! Ez talán a legnehezebb kérdés amit feltehet egy gazdi az állatorvosnak. Hosszú évekig szeretett kedvencünk felett kell döntenünk ilyenkor. Természetesen minden esetben a gazdié az utolsó szó! Az állatorvos legfeljebb javaslatot tehet. Önnek kell látnia azt a pillanatot amikor már tényleg csak szenvedés a cica élete. Természetesen, ha csak inni hajlandó, enni nem, eléhezés lehet a következménye. Léteznek kifejezetten hatékony étvágyfokozó készítmények macskáknak! Ha folyadékot hajlandó csak fogyasztani, megpróbálhatunk a vízbe energia és vitaminpótló készítményt keverni. Szóba jöhet az infúziós kezelés is, hiszen ilyenkor közvetlenül a véráramba tudunk juttatni a folyadékon felül tápanyagot is. Sajnos bármit is teszünk, AZ a nap egyre közeledik. Kérem próbálja meg valamelyik fenti segítséget igénybe venni.
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »