Macskák

Hogyan szoktassam a benti macskát a kertbe, úgy hogy ne szökjön meg?

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező Bori88

Kérdés

A kérdésem a következő lenne: van egy 11 hetes kismacskám, aki eddig az albérletemben lakott, tehát lakásban. Mikor hazajöttem vidékre, a családi házunkba hétvégén mindig hoztam magammal de nem nagyon járt ki csak ritkán. Hogyan tudom kintre szoktatni? Hogyan lehetne azt elérni, hogy ne menjen el, ne tévedjen el, visszajöjjön? Köszönöm a válaszát.

Válasz

A macska felnőtt korára kialakít magának egy rendet, és erről nagyon nehezen mond le. Minden körülötte lévő tárgyat leltárba vesz és számon is tart. Érdemes megfigyelni mit tesz a macska, amikor egy új bútordarab vagy tárgy kerül a lakásba. Mereven nézi, majd egy idő múlva odamegy hozzá megszaglászni, körbejárni. A megszokott rend felborulása néhány macskát erőteljes izgalmi állapotba sodorhat. Költözéskor is hasonló történhet a cicával.

Az első napokban a macskát egy számára biztonságos helyiségben tartsuk, ha egyedül kell hagynunk egy időre. A lakás többi helyiségét csak oly időkben engedjük neki felderíteni, amikor magunk is vele lehetünk. Az alkalmazkodás időtartama a macskától függ. Vannak macskák, amelyek könnyebben beilleszkednek az új környezetbe, míg másoknak ehhez esetleg több hétre, hónapra is szükségük van. Hiszen a félelem valóban nagy gátja lehet a kiszoktatásnak, mert egy pánikhelyzetet követően a macska egy bizonyos időre elveszti a tájékozódó és döntésképességét, majd ezt követően baleset éri vagy reális időn belül nem talál haza. - Biztonságosabb lenne, ha megtartanák a jelenlegi kombinált módszert, talán a benti és a kinti aktivitást, játékot kibővítve érdekesebbé, intenzívabbá téve

Ha kertes házba költözünk, a macskát legalább egy-két hétig ne engedjük ki, és azt követően is csak felügyelet mellett menjen ki a szabadba még legalább egy hétig. Utána már nem fog elmenni, olyan köröket jár be, hogy visszatalál, persze ez a kör egyre tágabb lesz.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »