Macskák

Csirke csontot adtunk a macskának

kategória Macskák
Kérdező Bellaa

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Van egy öreg nőstény macskám, van 2 cicája amelyek lassan 5 honaposak. Az anya macskát még mindig szopizzák. Nem tudom, hogy mitől, de 2 napja nem evett, csak megszagolja az ételt és tovább megy. Egésznap aludt és összegöngyölte magát és nem ment sehova. Egyszóval látszik rajta, hogy valami nincsen rendben. A széklete időnként fehér, bizonyára attól hogy csirka csontot adtunk neki. Valamelyik reggel meg arra lettem figyelmes hogy a házikó miben lakik, egy nagy hányás csontokkal egy nagy tócsába. Kedvtelen nagyon alig irott egy kicsi tejet. Nagyon aggódóm a macskám miatt, remelem nincsen komoly gond.

Tisztelettel, Izabella

Válasz

Csontot, a macskának, ráadásul csirkét??

Csirke-, kacsa-, liba-, pulykacsontokat mindenképpen mellőzni kell a kutyák/macskák étrendjéből, mert ezek a csontok nagyon kemények, élesen törnek, és ezek az éles szilánkok felsérthetik a bél nyálkahártyáját, esetleg perforációt is okozhatnak. Viszonylag hosszú, éles csontdarabok is baj nélkül keresztüljutnak a bélcsatornán, de a végbél ampullájában székletdarabokká összeállva rendszerint megakadnak, nem egyszer beleszúródnak a végbél záróizmaiba is, komoly fájdalmat és vérzést okozva.

Amennyiben nem történik súlyos sérülés, a vérzés hamar eláll, a hegek begyógyulnak. „Szerencsére" sokszor a kutyák farhátat kapnak, ennek a csontjai kevésbé élesen törnek, de az ilyen csontdarabok is okozhatnak sérülést, különösen, ha nagy mennyiséget fogyasztott belőlük az állat. Az ilyen esetekben mindenképpen állatorvosi beavatkozás szükséges és szigorú csontevési tilalom! A kutyusnak meg adjunk kutyatápot, abban benne van minden, amire szervezetének szüksége lehet: ásványi anyag, vitamin és nyomelem és még keverni sem szükséges a házi koszttal - bár kétségtelen, hogy úgy szívesebben megeszi.

Azonnal orvoshoz kellene vinni a cicát, ha még nem késő!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »