Macskák

Cukorbeteg cicánk miatt szeretnénk a tanácsát, véleményét kérni...

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező Koletta

Kérdés

Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Cukorbeteg cicánk miatt szeretnénk a tanácsát, véleményét kérni. 9 éves, lakásban tartott, ivartalanított nőstény házi cicánk fél éve lett cukorbeteg. Akkor mért vércukorértékei 21-23 volt. Azóta Royal Canin diabetikus tápot kap napi kétszer és kétszer caninsulint. Sajnos legnagyobb igyekezetünk ellenére és a diéta szigorú betartása mellett sem tudunk igazi eredményt elérni a vércukorértékek beállításánál: amelyek sajnos nagyon ingadozóak. Az értékek nagyon tág keretek között mozognak aminek nem értjük az okát. Az etetések mindig ugyanabban az időpontban történnek, ugyanabban a mennyiségben, majd ezt követi az insulin beadása. Minden nap mérünk vércukrot legalább egyszer de van hogy kétszer is. A vízfogyasztását is napi szinten mérjük. Ami 150-200 ml között mozog átlagosan 24 óra alatt. Láthatólag jól érzi magát ami viszont nagyon aggaszt minket hogy fogyni kezdett. Labor most készült ami szintén igazolta a magas vércukorszinteket. Fruktózamin: 649 Nagyon szeretjük a cicát, szeretnénk a maximumot megtenni érte. Állatorvosunk nem tud már mit hozzátenni jelen állapotához. Ezért szeretnénk kérdésünkre választ kapni, mit tehetnénk még, hogy javuljon a helyzet. Válaszát köszönjök és várjuk. Annyit még fontosnak tartanék elmondani hogy a cica súlya 4 kgról indult. Az állatorvos kezdetben kétszer 20 g tápra állította be, ami mellett mindig éhes volt, melyet egészen idáig kapott. Kezdő inzulinja kétszer egy egység volt amit többször is apránként emelni kellett. Most az utóbbi pár hétben a magas vércukorértékekkel párhuzamosan indult meg a fogyás, jelenleg 3, 70 kg. A mostani inzulin 2 szer 2 egység a táp kétszer 27 g ra lett emelve. Ami számunkra érthetetlen hogy az esti értékek nagyon alacsonyra esnek- 3,5 - 4,1- 4,5. A reggeli értékek pedig mindig magasak. 13,6- 15,3- 16,7. Mióta emeltük két egységre az inzulint, ezeket az inzulin beadását követően 5 óra múlva mértük. Összességében elmondható a féléves időszakra visszatekintve, hogy mindvégig szélsőséges értékek voltak jellemzőek. 10 alatti értékeket csak ritkán tudtunk mérni. A mérések 6tól 18ig szóródtak. Sajnos sokszor 13 felettiek. Köszönettel: Lovász Nikoletta

Válasz

Kedves Cicagazdik!

Azt érzem a leírtakból, hogy nincsenek igazán tisztában azzal, hogy a vércukor értékek hogyan alakulnak egy egészséges emberben vagy állatban! Tévedés azt hinni, hogy a vércukor szint mindig egyforma, ez ugyanis nem így van. Evés után minden egészséges emberben, állatban megemelkedik a vércukor szint (nem is kicsit), de ez a szervezet saját inzulin termelésének segítségével hamarosan normalizálódik. A cukorbetegnél ez a normalizálódás nem tud megtörténni az inzulin hiánya miatt, ezért mindig magasak a vércukor értékek. Éppen ezért kell kívülről pótolni a szükséges inzulint. A cukorbeteg ember és állat vércukor értékeit minden esetben pontosan ugyanazokban az időpontokban kell megmérni, mégpedig többféle helyzetben (evés előtt, evés után 2 órával, evés után 4 órával) Csak az így kapott értékeket lehet egymással összevetni! (Egy evés előtti adat nem hasonlítható egy evés utánihoz, vagy ahhoz, amit több órával az evés után mérnek,) Az inzulin adagot pedig annak figyelembe vételével kell beállítani, hogy mennyit eszik az állat, és hogy az evés után mért értékek mit mutatnak. Ha a betegnek nincs étvágya és nem eszik eleget, akkor kevesebb inzulin kellhet, míg ha jó étvágya van, akkor többet kell adni az inzulinból. Ennek az állandó változtatásnak a kivédésére van kitalálva, hogy mindig ugyanannyit kapjon enni egy evésre. De ha ő nem eszi meg az adott adagot, akkor ez sem segít. Egyébként pedig, soha nem az a cél, hogy a cukorbetegnél a vércukor értékek mindig a normál tartományban legyenek, hanem az, hogy soha ne legyenek nagyon kiugróan magasak (és ne legyenek nagyon alacsonyak se).

Véleményem szerint, ha a mért értékek (az inzulinos kezeléssel) általában a 10-15 közötti tartományban vannak (néhány magasabb érték néha megengedett) akkor nagy baj nem lehet.

Remélem tudtam segíteni!

Hogyan kell gondozni a cukorbetegségben szenvedő cicát?

Minden századik kutya (macska) diabéteszben szenved

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »