Macskák

Ehet gyógytápot a nem beteg cica?

kategória Macskák
Kérdező s.reka

Kérdés

Tisztelt Doktor úr!

Néhány tanácsért fordulnánk önhöz. Nagyon sokat olvastunk a macskák hugykövességéről de pár dolog tisztázatlan még számunkra. Van kettő félperzsa ivartalanított 3 éves kandúrunk. Tavaly az egyiknél sruvit követ találtak. Viszonylag hamar észrevettük, hogy valami nincs rendben ezért nem lett komolyabb baja. A doki akihez vittük azt mondta gyógytápot kell etetni vele. Hamar meg is szűntek a vizelet ürítés utáni furcsa nyalogatások. De a másik macskánk akinek nem volt hugyköve ugyanazt a tápot ette mint a beteg. Ez már jó ideje így megy mert ha elkezdtünk áttérni másik tápra egyből megint nyalta magát. Jó minőségű gyógytápot esznek royal canin és hills-t.

Észrevettük, hogy most az a macska nyalja magát elég sokszor vizelet ürítés után, amelyiknek semmi baja sem volt. Lehet hogy a gyógytáptól? Túlsavasítottuk a vizeletét?

Illetve szeretném még kérdezni, hogy ezektől a gyógytápoktól lesz valami másik szervének baja a cicunak vagy nem? Meddig eheti a hugyköves cica a gyógytápot? Nem lesz baja ha élete végéig ilyet eszik? Vagy javasolt most már csak ilyen jellegűt adni neki? A royal canin s/o megfelelő lenne mindkettőnek? Persze szoktunk nekik adni még zöldségeket meg halat is. Ezzel kapcsolatban kérnénk a segítségét. Válaszát előre is köszönjük.

Válasz

A gyógytápok összeállítása olyan,hogy akár életük végéig is ehetik az adott betegség gyógyítása vagy megelőzése miatt. Az s/o jelzés a táp nevében azt jelzi hogy struvit és oxalát kövek ellen hatásos,de a vizeletben más vegyületek is okozhatnak köveket. Azt javaslom hogy amennyiben bármelyik cicában felmerül a húgykövesség gyanúja akkor egy kis vizeletet kell gyűjteni,annak üledékéből megállapítható - akár mikroszkóp alatt a kristályok alakjából - hogy milyen vegyület alkotja a köveket.Ennek a tudásnak a birtokában kell esetleg áttérni más gyógytáp etetésére.hiszen a különböző kristályok kialakulását különböző összetevők gátolják a tápban.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »