Macskák

16 éves macskánk éjjelente nagyon nyávog

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Remy

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

A cicám 16 éves, perzsa-sziámi keverék, pici korától lakásban tartott. Két probléma merült fel az utóbbi időben, az egyik hogy éjjelente borzalmas hangot hallatva rettenetesen "nyávog", felébresztve minket. (A hálószobából éjjelente mindig ki van és volt zárva, eddig nem is volt ebből probléma) Először mikor ezt tapasztaltuk, kirohantam hozzá, azt hittem nagy baj van. De semmi gond nem volt, megsimogattam, nem tapasztaltam semmit. Néhány hete minden éjjel ezt csinálja, a hajnali órákban. Próbáltunk adni neki macskagyökeret, nyugtató teafüvet (ezekbe mindig szeret belehemperegni) de nem történik javulás. Vajon mi lehet a baj? Napközben nincs vele gond. Egyébként eléggé magának való, kissé zárkózott macska, de nagyon kedves, és idős kora ellenére nincs betegsége.

A másik probléma hogy mostanában a száraz ételt kihányja, egyben. Több fajtát próbáltunk már adni neki, és mindhiába. Nagyon csúnya ami kijön belőle (elnézést ezért). De nincs rosszul utána, rögtön megy inni, enni mintha mi sem történt volna. A macskaételt (konzervet) is megeszi.

Előre is köszönöm szépen a választ!

Válasz

Kedves Gazdi!

 

Sajnos több információ is hiányzik, milyen eledelt kap pontosan, milyen a cica tényleges fizikai állapota (pl. összes foga megvan-e, ha megvan nem nagyon fogköves-e). Nincs-e emésztési vagy veseproblémája, ezt ugye látatlanban nem lehet megállapítani.

Az a cica, akinek esetleg már nincs meg minden foga, napi 3-4 könnyebb étkezést igényel. A húsdarabokat vágjuk apróra, vagy adjunk konzerves macskatápot. A bélmozgások idős állatokban renyhébbek, ezért - főleg kevés mozgás mellett - hajlamosak lehetnek az ilyen macskák szorulásra. Ne adjunk neki csontot, viszont a táp tartalmazzon több rostot, olajat, zsírt a könnyebb ürítés miatt. Friss víz mindig legyen a macska előtt!

Így csak azt tudjuk tanácsolni, hogy vigyék el a cicust állatorvosukhoz kivizsgálásra.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »