Macskák

Idős macska étvágytalan, nem eszik, 3. szemhéja látszik

kategória Macskák
Kérdező Papeszka

Kérdés

Jó estét!

14 éves ivartalanított kandúr cicám 2 napja beteg, nem hajlandó szilárd táplálékot elfogadni. Először nagyon apróra vágott, majd pépesített ételt próbáltam adni neki, de néhány falat után nyávog egyet keservesen és nem eszik tovább. Ezután nem is erőltettem, mert valószínűleg valami seb vagy fogfájás állhat a háttérben. Azonban nem étvágytalan, mert érdeklődve szaglássza az ételt, ezért, hogy ne legyen éhen amíg nem tudom orvoshoz vinni tejet adok neki, mert azt szívesen issza (esetleg tejben elkevert kevés pépesített felvágottat). Attól sem félek, hogy kiszárad, mert vizet is iszik rendszeresen. Szemmel láthatólag nem levert, bágyadt, nem fáj semmije csak ha evésre kerül a sor. Mi lehet a baja?

Sajnos a száját nem tudtam rendesen kinyitni, hogy megnézzem látszik e valami. Hogyan tudnám enyhíteni a fájdalmát esetleg? (csak holnap után áll módomban elvinni orvoshoz, sehogy nem tudom megoldani hamarabb. ) Valamint a szemén a "harmadik szemhéja" most kicsit látszik, eddig nem tapasztaltam, ha jól tudom ez annak a jele, hogy legyengült a szervezete. Előre is nagyon szépen köszönöm a választ.

Üdv, Dia

Válasz

Kedves Dia,

Macskánál gyakoriak a fogak és az íny megbetegedései, főleg az idősebbeknél. Sokszor a tulajdonosok nem is sejtik, hogy a macska fogai betegek, az csak az állatorvosi vizsgálat során derül ki. Máskor a rossz szájszag, a táplálékfelvétel zavara vagy a viselkedés megváltozása (a száj "mancsolása") jelzi a betegséget.

A harmadik szemhéj előesése betegségek kísérő tünete is lehet, macskától függ, hogy melyiké, és kiválthatja a stressz is.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »