Macskák

Mivel kezeljem az influenzás cicámat?

kategória Macskák
Kérdező Andrea

Kérdés

Cicáimnak házipatikába milyen szereket javasol vásárolni? Lázas az egyik cicám valószínű influenzás. Ha lenne itthon lázcsillapítóm már alkalmazhatnám is, hogy éjszaka ne szenvedjen. Hisz neki ugyan olyan rossz mint amikor mi vagyunk lázasak. Előre is köszönöm: Tisztelettel Cincike és a Gazdi

Válasz

Mindenekelőtt azzal kezdem, hogy a láz a szervezet védekező reakciója a kórokozókkal szemben. Csak a magas lázat szükséges csökkenteni. A macskák esetében viszonylag ritkán fordul elő olyan magas láz, amely azonnali beavatkozást igényel. Nem árt tudni, hogy a láz csillapítása önmagában kevés. A lázat kiváltó alapbetegséget kell orvosolni! Az sem mellékes, hogy a legtöbb esetben a gazda által "lázasnak" vélt állat egyáltalán nem lázas! A gazdák a legritkább esetben szoktak meggyőződni arról, hogy valójában mennyi is az állat hőmérséklete, azaz nem mérnek lázat. Ha az állat bőre, füle meleg, esetleg száraz az orra, még nem feltétlenül jelent lázat. Ezért a hőmérsékletről gyanús esetben méréssel kell meggyőződni! Állatok esetében a lázmérés a végbélbe vezetett lázmérővel történik.

Macskák esetében a végbélben mért hőmérséklet normál esetben 38-39°C, de a 39,5 °C sem tekinthető kórosnak. Izgalmi állapotban, fokozott izommunka esetén a hőmérséklet egészséges állatban emelkedhet akár 0,5-0,8 °C-t is. Amennyiben felmerül a betegség gyanúja, a házilagos próbálkozások helyett az állatot állatorvoshoz kell vinni. Ezt ma már az állatvédelmi törvény is előírja. Azaz, az állattartó köteles állata megfelelő állatorvosi ellátását biztosítani. És nem akkor, amikor otthon már végképp nem boldogul a kezelgetéssel! Aki úgy gondolja, hogy állata állatorvosi költségeit nem akarja, vagy nem tudja vállalni, vagy nem ér rá állatorvoshoz menni vele, az ne tartson állatot. Az állat olyan, mint a gyerek: kiszolgáltatott az őt nevelő, gondozó személyeknek.

És ahogy a gyerekek gyógykezelésével sem kísérletezgetünk otthon, ezt az állatokkal sem szabad megtenni. Amennyiben betegség gyanúja merül fel, a beteg állapotának súlyosbodását, esetleges elpusztulását megelőzendő állatorvoshoz kell fordulni. Természetesen vannak olyan szerek, melyek állatok részére is tarthatók otthon "házipatikaként". Ezek azonban elsősorban külső és belső parazita ellenes szerek (féregtelenítők, kullancs és bolha elleni szerek), táplálék kiegészítők (vitaminok, immunerősítők, ásványi anyag pótlásra alkalmas szerek). Hogy kinek mit érdemes otthon tartania, azt az állat korának, táplálásának, egészségi állapotának függvényében a kezelő állatorvostól kell megkérdezni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »