Macskák

Ivaros kandúrunk kiabál esténként

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező cerclage

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

A kérdésem:7 éves ivaros kandúr cicám velünk él bent a lakásban. Nagyon jó cica nem jelöl nem rombol.Viszont éjszaka mély torokhangon szabályosan "üvölt" jön megy közben. Nyáron nem csinált ilyet, csendben volt. Addig nem kezdi el a kiabálást amíg nem fekszünk le aludni. Alapjáraton dumálós cica szeret beszélgetni, de este teljesen más a hangja. Vajon csak unatkozik éjjel és azért kiabál vagy figyelmet szeretne vagy lányok után kiabál? Vegyek neki párologtatót? Igazság szerint nem szeretném ivartalanítani mert tényleg nyugodt állat, afolyosón is sétálgat csak.

A másik dolog:gondolkoztunk hogy vásárolunk még egy cicát mellé.. Akkor viszont nem lehet elkerülni az ivartalanítást? kis kandúrra gondoltunk. Hogy viszonyul egy ivaros kandúr egy ivartalanított kandúrhoz? Elkezdhet jelölni az öregebb?

válaszát elöre is köszönöm Beus

Válasz

Kedve Beus!

 

A kandúr bizonyára a nőstény cicák után "kiabál", erre csak az ivartalanítás a megoldás. Pláne, ha másik kandúrt vinnének mellé (ezt egyébként még meggondolnám), ha vesznek, akkor tényleg nagyon fiatalt, azt könnyeben elfogadja majd a kandúr.

 

A kandúrok ivartalanítása

Kandúrok ivartalanítása céljából műtétileg eltávolítjuk azok heréit. Az ilyen macska többé nem tenyészthető. A műtét csekély kockázattal és számtalan előnnyel jár. Segít megelőzni a kandúrokra jellemző kellemetlen magatartási formákat, mint a jelölést, ami a lakásban elviselhetetlen, de a szomszédok sem "díjazzák". Az ivartalanított kandúr kevésbé agresszív, kisebb területet véd és látogat, ami a balesetek és a verekedésből származó sérülések mellett a fertőzések (pl. FeLV, FIV, rühösség) kockázatát is csökkenti. A kandúr macskák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Ha túl későn kerül a műtétre sor, akkor maradandó rossz szokások alakulhatnak ki, ezért az ivarérés előtt, vagyis leginkább 12 hetes életkorban javasoljuk a műtétet elvégeztetni.

Nagyon széles körben elterjedt, de ennek ellenére bizonyítottan teljesen alaptalan tévhit az, hogy a bármely életkorban ivartalanított kandúrok körében gyakrabban fordul elő az alsó húgyúti betegség. Ennek hangoztatása a betegség utóbbi két évtizedes szakirodalmának teljes nem ismeréséből fakad. Az alsó húgyúti betegség (hólyaggyulladás, húgyúti kristályok képződése stb.) takarmányozási és tartási betegség, aminek a táplálék összetétele, a vízfogyasztási szokások és a stressz mellett genetikai háttere is van, de az okai között ma már bizonyítottan nem szerepel az ivartalanítás. Ennek alapjául szolgáló tévhitről, vagyis hogy az ivartalanítás következtében beszűkül a húgycső, már számtalan vizsgálattal bizonyították, hogy teljességgel alaptalan, ahogy a statisztikák sem támasztják alá az ivartalanításnak a betegség kialakulásában való szerepét. Struvit kristályok pl. leggyakrabban a nem ivartalanított, fiatal nőstényekben fordulnak elő, s a nem ivartalanított kandúrokban ugyanolyan valószínűséggel okozhatják a húgyútak elzáródását, mint az ivartalanítottakban.

A lakásban tartott kandúrokat szinte mindenki ivartalanítja, különben a jelölés és az agresszió miatt gyorsan lehetetlenné válik velük az együttélés. A kijáró kandúrokkal kapcsolatban viszont számos romantikus tévhit él. Sokan természetesnek és kívánatosnak tekintik nem ivartalanítani őket. Nos, ez valójában természetellenes és embertelen is egyben, ugyanis a vadmacskák a természetben legalább 3 km2 területet sajátítanak ki, illetve ennél jóval nagyobbat, ha kevés a táplálék. A lakott településeken ekkora területen több száz macska jár szabadon, ami mindegyik számára jelentős szociális stresszt okoz, de még ennél is rosszabb, hogy az állandó területviták következtében a szabadon járó nem ivartalanított kandúrok az ivartalanított társaiknál sokkal gyakrabban sérülnek és fertőződnek meg különböző kórokozókkal. Ezért aki hagyja a nem ivartalanított kandúrját szabadon kóborolni, az nem csak az esélytelen szaporulat biztos pusztulásáért felelős, de a saját macskája és más macskák egészségkárosodásáért is. Valamikor altatás és fájdalomcsillapítás nélkül, csizmaszárban ivartalanították a kandúrokat, amit ma embertelennek tartunk, de az ivartalanítás elhagyása még ennél is nagyobb hiba! Aki szereti a macskáját, nem teszi ki ennyi szenvedésnek és veszedelemnek.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »