Macskák

Ivartalanítás ajánlott-e lakásban tartott cicának is?

kategória Macskák
Jelleg Szaporodás
Kérdező Ragdrol

Kérdés

Jó napot kívánok!

A családunk szaporodott egy 7 hónapos lány ragdoll cicával, amelyet lakásban tartunk. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben /mivel lakásban tartott/ kell-e, vagy ajánlott-e ivartalanítani? A cica barátságos, de a simogatást csak akkor engedi ha ő akarja. Ha nincs ivartalanítva a későbbiekben mire lehet számítani? Ha ivartalanítva lenne akkor a természete, viselkedése változna-e, barátságosabb lenne, vagy ellenkezőleg? Ivartalanítást hány hónapos korban kell elvégeztetni.

Köszönettel: Anna

Válasz

Ma már az egész világon ajánlják a nem tenyésztésre szánt macskák ivartalanítását. Az átlag nőstény macska 6-8 hónaposan válik ivaréretté. Az ivarzás nem egész évben folyamatosan történik, a macska un. szezonálisan poliösztruszosállat, ami azt jelenti, hogy januártól szeptemberig folyamatosan vannak ciklusaik, akkor is, ha nem találkoznak kandúrral. Ekkor átlag 3-4 hetente ivarzik. Ezt a tulajdonos onnan veszi észre, hogy az állat sokkal kedvesebb lesz, folyamatosan nyávog és hempereg a földön.

Amennyiben nem szeretnék a cicájukat tenyészteni, akkor ember és állat számára is a legmegnyugtatóbb és legbiztonságosabb megoldás az ivartalanítás.

A műtét során eltávolításra kerülnek a petefészkek és a méh is. Az ivartalanított macska többé nem ivarzik és nem is tenyészthető, a beavatkozást minden nem tenyésztés céljából tartott nőstény macska esetében javasolt elvégeztetni.

Az ivartalanítás előnyei:

  • megelőzhető  a nem kívánt szaporulat
  • elmarad az ivarzás, és a vele járó kellemetlen tünetek
  • jelentősen csökken a gennyes méhgyulladás, valamint
  • az esetek döntő többségében rosszindulatú emlődaganatok kialakulásának kockázata
  • a nőstény nem vonzza a házhoz a környék kandúrjait, kevesebbet érintkezik idegen állatokkal
  • csökken a sérülések és a fertőzések veszélye

A nőstények gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak, minél fiatalabb korban történik a beavatkozás, annál kevésbé viseli meg az állatot. A műtét elvégzésére ajánlott időpont a 6-7 hónapos életkor, de 90 dkg testtömeg elérésétől már elvégezhető. 
Az ivarzás alatt a méh megduzzad, ilyenkor a szokásosnál nagyobb sebet kell készíteni, a macska vérzékenyebb és gyengébb az immunrendszere. Ezek csekély mértékben növelik a kockázatot, ezért ha lehet, érdemes a műtétet két ivarzás között elvégezni.

Ivartalanításuk után agresszivitásuk csökken, tisztává válnak, érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz. Nem fognak elhízni (elhízni csak eleségtől lehet) és sem játékosságukat, sem intelligenciájukat nem vesztik el.

A nőstények ivartalanítása optimálisan 6-7 hónapos korban végezhető, de legkorábban 90 dkg testtömeg elérésekor lehetséges.

Milyen lesz a cica ivartalanítás után?


Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »