Macskák

5 éves ivartalanított kandúr macskám hasa kb. másfél hónapja el kezdett nőni.

kategória Macskák
Kérdező Maya001

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

5 éves ivartalanított kandúr macskám hasa kb. másfél hónapja el kezdett nőni. Tipikus körte formája van a cicámnak. Eszik, iszik, pisil, kakil, kijár, portyázik a szomszéd telken. Nem hány, nincs hasmenése. A viselkedésében változás annyi, hogy többször eszik keveset, és útban van neki a hasa. Maga a cica viszont nagyon sovány.

Előzmények: Tavasszal új helyre költöztünk, ez nagyon megviselte a cicánkat, attól tartottunk, hogy nem is éli túl. Kb. egy hónap elteltével talált magára. Nagyon örültünk, hogy rendbe jött. Először úgy gondoltuk, hogy csak hízik, mindig is vékony csontú volt. 10 hónapja kapott utoljára féreghajtót, soha nem volt beteg. Három hete elhívtuk az állatorvost, megtapogatta a hasát, ami már elég feszes volt. Véleménye szerint máj, vagy hasnyálmirigy betegség, és mivel sokat is iszik, lehet cukorbetegség is. Szerinte hagyjuk, nincs neki sok hátra. Gondoltunk arra, hogy elaltatjuk, de nem visz rá a lélek. Tudom, hogy látatlanban nagyon nehéz, de a neten nem találok semmilyen az esetemhez hasonlót. A döntést az is nehezíti, hogy azon kívül, hogy természetellenesen nagy a hasa, gömbölyű és feszes, semmilyen betegségre utaló dolgot nem látok rajta. Kérdésem mégis az lenne, hogy meddig hagyjam a cicámat? Vagy lehet, hogy menthető? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel Maya

Válasz

Sajnos a leírtak alapján nem sok jóval tudom bíztatni. Nincs kizárva, hogy a körte has hátterében FIP (fertőző hashártyagyulladás) van. A betegség sajnos nem gyógyítható. A has próbacsapolásával a kérdés eldönthető. Ezt FIP esetén is érdemes megtenni, mert a felgyűlt váladék egy részének eltávolításával az állat megkönnyebbül.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »