Macskák

7 éves ivartalanított kandúromnak ropognak a csontjai. Mi lehet a baja?

kategória Macskák
Kérdező anyci

Kérdés

Kedves Állatorvos!

7 éves túlsúlyos kasztrált kandúromnak -mikor ölbe veszem-"ropognak" a csontjai a két első lábában. Azt kell róla tudni, hogy naponta többször a bekapcsolt hősugárzó előtt sütteti magát ,és elég közel ül, néha a szőre és a fülei szinte forrók. Ezenkívül elhatároztam, hogy lefogyasztom. Jelenleg száraz és nedves tápot is kap. Utóbbit napi 2 -szer 1-1- tasakot. Száraz táp egész nap a rendelkezésére áll. Emellett lakásban van, vasárnaponként szoktuk kirándulni vinni, olyankor pórázon sétál és szaladgál.

A diétával kapcsolatban, jól teszem-e, ha megvonom a száraz tápot,és esetleg csak egy nap egyszer kap belőle egy keveset, délben. A nedvesből pedig reggel és este 1-1 tasakot? Nagyon aggódom a ropogás miatt, vajon a túlsúly miatt van ez, vagy a nagyon melegtől begyulladnak az ízületei? Esetleg kálcium hiány is lehet, már 7 éves az én kis cicám. Kérem legyen segítségemre. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Azt, hogy mi lehet az a bizonyos "ropogás", így semmiképpen nem lehet megítélni (még elképzelni is nehéz), úgyhogy ezügyben csak azt javasolhatom, hogy vigyék el állatorvoshoz és nézessék meg őt. (Még az sem elképzelhetetlen, hogy semmi baja nincs a cicájának.)

Ami a fogyókúrát illeti, abban egyszerűbb a helyzet: csökkenteni kell a napi bevitt tálálék mennyiséget. Ez bármelyik komponens mennyiségének a csökkentésével megoldható. A száraztáp és a nedves ebből a szempontból egy kategória, ezek csak a nedvesség tartalaomban különböznek, az egyéb dolgokban nem.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »