Macskák

Muszáj ivartalaníttatnom a kandúrjaimat?

kategória Macskák
Jelleg Nemi szervek
Kérdező Caty_58796

Kérdés

Kedves dr. Háziállat!

Két macskám van, egy 6 éves és egy 3 hónapos kandúr. A probléma, hogy az idősebb, rendszeresen, naponta rengetegszer próbálja meghágni a picit, ilyenkor el is élvez. Arra gondoltam, segít-e ezen az ivartalanítás? A picit mindenképpen ivartalaníttatni fogom, de a nagyot eddig nem akartam... A másik kérdésem, maga a műtét menete. Azt olvastam, eltávolítják a heréket. Ez tényleg fontos? Nem elég csak elkötni a vezetéket? Mert épp ez az egy, ami visszatart, gyönyörű, hatalmas golyói vannak, olyan furán nézne ki nélkülük!!! Előre is köszönöm, Anikó

Válasz

Kedves Anikó!

Mindenképpen ajánlatos ivartlanítani mindkét cicát.

Az ivartalanítás altatásban történik, így az altatószer esetlegesen hányást okozó mellékhatása miatt fontos, hogy a műtét előtt egy napot koplaltassuk állatunkat. A műtét során a kandúr macska heréit távolítjuk el a herezacskóra ejtett kb. fél cm-es seben keresztül (nincs elkötés). A műtéti sebet nem varrjuk, így varratszedésre sincs szükség.

Miért van szükség az ivartlanításra?

Kandúr macskák herélése (castratio) után az állat nem locsolja szét bűzös váladékát a bútorokra, szőnyegekre, függönyökre, leszokik arról, hogy nemi ösztönétől űzve, ha kell, kilométereken át keresse a tüzelő nőstényeket. Kóborlása során rengeteg veszélynek van kitéve: gázolás, verekedés, mérgezés, fertőzések (vér és nyál útján rengeteg baktériumos és vírusos fertőző betegséget szednek össze egymástól). A legnagyobb veszély, hogy a macskák között verekedéssel terjedő vírusos betegségek (macska leukózis, macska AIDS, fertőző hashártyagyulladás) gyógyíthatatlanok, és akár már 3-4 éves korra sok betegeskedés, szenvedés után az állat halálát okozzák.
Ivartalanításuk után agresszivitásuk csökken, tisztává válnak, érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz. Nem fognak elhízni (elhízni csak eleségtől lehet) és sem játékosságukat, sem intelligenciájukat nem vesztik el. A kandúrok nagyon termékenyek, ennek eredménye rengeteg nem kívánt kiscica, amelyek nagy része otthontalanná válik és kóborolni kezd.
Azokban az országokban, ahol a fiatal kölykök ivartalanítása általános, nagy esetszámok alapján tudományos alapossággal vizsgálták a különböző életkorban operált állatok egészségi állapotát, és ezek alapján megállapították, hogy mind a nőstény, mind pedig a hím állatok ivartalanításának vonatkozásában a legoptimálisabb időpont az ivarérettség kialakulása előtti időszak.

A kandúrok ivartalanítása már 6 hónap után, optimálisan 7-8 hónapos korban, de legkorábban 90 dkg testtömeg elérésekor lehetséges.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »