Macskák

Kandúr macskánk legyengült

kategória Macskák
Kérdező Christa111

Kérdés

Kedves Doktor Nő/Úr!

Szeretném a segítségét kérni. A párommal nagyon szeretjük az állatokat. Mivel kertes házban élünk, sok „átmenő forgalom” van, ami a cicákat illeti. Közülük van egy kinti, - tulajdonképpen kóbor, „vad”- nem ivartalanított, közel négy éves kandúrunk. Azért hangsúlyozom a fentieket, mert nem tudjuk befogni, megfogni, tehát orvoshoz nem tudjuk elvinni. Körülbelül két hónapja kezdődhetett a probléma vele kapcsolatban. Pontosan nem tudom datálni, mivel az állapotában történt változás látványossá az utóbbi két hétben vált.

A következők a tünetek:

- a szőre fakó lett, de a szeme hál istennek rendben van, nem váladékos etc.

- szárazeledelt nem tud enni, csak puha, omlós ételeket

- folyamatosan hasmenése van, illetve amikor a dolgát intézi folyékony halmazállapotú a széklete, aminek világos tejeskávé színe van

- nagyon lefogyott, gondolom emiatt is bizonytalanabb a járása, néha meginog, mintha szédülne, vagy le lenne gyengülve

- nem élénk illetve nincs meg a normál szintű mozgásigény

- nagyon falánk, morog a többi cicára mikor kiadjuk az ételt, szinte önkívületi állapotba kerül, nyávog hangosan, folyamatosan míg meg nem kapja és falni kezd, mint aki még soha nem evett

Hát ezek a jellemző tünetek. Hálás lennék, - mivel nem tudjuk elvinni állatorvoshoz, illetve orvost sem tudunk „vadsága” végett hívni hozzá.- ha tudna valamit mondani a fenti tünetegyüttessel kapcsolatban. Merre induljunk? Tudom, így nagyon nehéz lehet, de a szívem szakad meg, hogy nem tudok neki segíteni!

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Ben Krisztina

Válasz

Kedves gazdi!

A nem oltott, férgetlenített, ivartalanított kandúrok nem élnek sokáig. :( A kóborló kandúrokra komoly veszélyt jelent a városi autóforgalom, az elütött macskák jelentős része nem ivartalanított kandúr. Emellett a területért gyakran más macskákkal is meg kell küzdeniük, aminek gyakran nehezen gyógyuló sebek, tályogok a következményei. Számos gyógyíthatatlan fertőző betegség is karmolás, harapás útján terjed. Látatlanban sajnos lehetetlen megmondani, hogy az Önök cicájának a sok lehetőség közül mi baja lehet.

A széklet színéből ugyan lehet következtetni betegségekre, pl. az Idült hasnyálmirigy-gyulladásé is az, de más is  ookzhat ilyet. Laborvizsgálat kellene a biztos diagnózishoz.

Ha tudják, vigyék el a ciát állatorvoshoz.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »