Macskák

Kandúrcicám furcsán nyávog pisilés közben miután végzett és leül valahová egy kis vérfoltot hagy.

kategória Macskák
Jelleg Nemi szervek
Kérdező ricavica

Kérdés

Kandúrcicám furcsán nyávog pisilés közben miután végzett és leül valahová egy kis vérfoltot hagy. Mit csináljak ebben az esetben?

Válasz

Kedves Gazdi!

Nagy valószínűséggel a macskák alsó húgyúti szindrómájáról van szó. Ezért azt javaslom, hogy mielőbb keressék fel a kezelő állatorvosukat.
A betegségről részletesebben az alábbiakban olvashat:

A macskák alsó húgyúti (hólyag, húgycső) megbetegedései meglehetősen gyakran fordulnak elő. Mivel a betegség változatos tünetekben nyilvánul meg, és annak kialakulása többféle tényező hatására alakul ki, ezt a tünetegyüttest először a macskák alsó húgyúti szindrómájaként (FUS = feline urinary syndrome), majd később a macskák alsó húgyuti betegségei (FLUTD = feline lower urinary tract diseases) néven emlegetik.

Mivel a betegség kiváltó okai nem minden tekintetben tisztázottak, e tünetegyüttessel kapcsolatban néha az "idiopathikus" (ismeretlen eredetű) jelzőt is szokták alkalmazni.

A betegeket leggyakrabban gyakori és fájdalmas vizelés, véres vizelet, erőlködés, sokszor azonban csak a "szobatisztaság" megsértése miatt viszik állatorvoshoz.

A tünetek hátterében rendszerint húgykövesség, húgyhólyag gyulladás, húgycső elzáródás, ritkán húgyhólyag daganat van.
Macskák esetében a leggyakrabban nem "klasszikus" húgykövességgel állunk szemben, hanem a kandúr macskák húgycsövét elzáró szemcsés, nyálkás, szerves anyagot is tartalmazó ún. "grit"-et találunk. A betegséggel azért találkozunk zömében kandúroknál, mert nekik hosszú, kanyargós lefutású, szűk húgycsövük van, melynek különösen az alsó szakaszán könnyen felhalmozódhat a hólyagból származó "homok", vagy felakadhat a grit, vagy húgykő. (A nőstények rövid és tág húgycsövén keresztül ezek a képletek könnyen és gyorsan eltávozhatnak.)
Fajtadiszpozíció is szerepet játszik a betegség kialakulásában: egyes fajtákban (pl. perzsa, sziámi) gyakrabban találkozunk a kórképpel.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »